Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Duurzaam beleggen: een breed begrip

Auteur: Annette Zeelenberg donderdag 17 januari 2013
De mogelijkheden op het gebied van duurzaam beleggen zijn tegenwoordig legio en ook qua rendement vrij aantrekkelijk. Maar wie zich er in verdiept komt er al snel achter dat 'duurzaam' eigenlijk een heel breed begrip is. Zo zijn er geen wettelijke voorwaarden voor het predikaat duurzaam.

'Wie duurzaam belegt draagt bij aan een betere wereld', wordt wel gezegd. Daar zit een waarheid in. Duurzaam beleggen doe je in ondernemingen die naast hun winstoogmerk ook rekening houden met zaken als arbeidsomstandigheden, milieu of dierenwelzijn. Ook onderhouden ze geen banden met de wapen- of tabaksindustrie. Ze hebben in ieder geval geen negatieve impact op het milieu of de maatschappij en dragen op die manier bij aan een betere wereld. Beleggers die investeren in dergelijke bedrijven doen dit veelal vanuit ideële overwegingen. Maar steeds vaker blijkt ook de financiële kant een reden te zijn. Diverse onderzoeken tonen namelijk aan dat de rendementen van duurzame investeringen niet achterblijven op de 'gewone beleggingen' en het beursgemiddelde.

Duurzaam?
Dit klinkt allemaal geweldig; meewerken aan een duurzamere maatschappij en toch ook goede rendementen behalen. Maar hoe weet je nu hoe groot die bijdrage aan een betere wereld eigenlijk is? Er zijn namelijk geen wettelijke voorwaarden voor de term duurzaam. Iedere onderneming mag zichzelf zo noemen. Om er achter te komen of het predikaat duurzaam terecht is kun je een prospectus of een duurzaamheidverslag van een bedrijf opvragen. Hierin staan ondermeer de milieu-, sociaal-ethische en economische prestaties van de onderneming. Een heel duidelijk beeld geeft dat echter niet: de beschikbaarheid van relevante en transparante informatie laat vaak nog te wensen over. Dat blijkt regelmatig uit onderzoek. Aan de andere kant zijn er wel ontwikkelingen gaande ter verbetering. Een groeiend aantal 'ratingbureaus' legt zich toe op het selecteren en beoordelen van duurzame bedrijven ten behoeve van financiële instellingen.

Belastingvoordeel
Om er echt zeker van te zijn dat je investeringen ten goede komen aan mens, milieu en maatschappij, kun je ook gaan beleggen in de zogenaamde groene of sociaal-ethische fondsen. Deze verstrekken alleen financieringen aan ondernemingen en projecten met een duidelijk maatschappelijke meerwaarde. Denk bijvoorbeeld aan projecten in de biologische landbouw of ontwikkelingssamenwerking. Bovendien zijn er aan deze fondsen ook fiscale voordelen verbonden. Wanneer ze aan de voorwaardes van de overheid voldoen geven ze de belegger recht op een aardig belastingvoordeel. De doorgaans wat lagere rendementen worden hierdoor gecompenseerd. Er zijn echter ook beleggingsfondsen in omloop die groen lijken, maar het niet zijn. Dit zijn de zogenaamde exotische fondsen in bijvoorbeeld teakhout, citrus of walnoten. Er kleven allerlei risico's aan en enige waakzaamheid is daarom wel geboden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wegwijs in groen beleggen: de belangrijkste vragen op een rij
Trend: Beleggen in mens en milieu


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers