Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wist u dat duurzaam beleggen steeds populairder wordt?

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 14 december 2005
Investeren in een houtfonds of in een bedrijf dat goed met zijn werknemers omgaat. Het begrip duurzaam beleggen is heel breed. Maar één ding is zeker: de afgelopen jaren is duurzaam beleggen steeds populairder geworden.

Steeds meer mensen zien wel wat in duurzaam beleggen. Deze markt is in de afgelopen tien jaar alleen maar gegroeid. Vooral ten opzichtte van het 'gewone' beleggen groeit duurzaam beleggen veel sterker. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) die regelmatig onderzoek doet naar deze marktontwikkelingen, berekende dat het totaal vermogen dat vorig jaar door particulieren duurzaam is belegd, neerkomt op 2,5 miljard euro. Dat betekent een groei van 38 procent ten opzichtte van het jaar daar voor. Dat is dus een behoorlijke toename.

Rendement
'Maar waarom wordt duurzaam beleggen dan steeds populairder', zult u zich afvragen. De gedachte is toch vaak dat wie wat over heeft voor een betere wereld daar geen winst op maakt. Dat idee is echter achterhaald. Uit diverse vergelijkingen blijkt dat duurzaam beleggen geen rendement kost ten opzichtte van traditionele beleggingen. Fondsen die door de overheid als groen erkend zijn leveren wel minder rendement op, maar blijven alsnog interessant door het belastingvoordeel dat hiermee verkregen kan worden. Duurzaam beleggen is dus qua rendement aantrekkelijk genoeg terwijl je tegelijkertijd kunt bijdragen aan een betere maatschappij. Directeur Piet Sprengers van de VBDO vermoedt dat de markt van duurzaam beleggen nog lang niet uitontwikkeld is. "Er is waarschijnlijk nog een groot potentieel aan particulieren en instellingen dat niet op de hoogte is van de goede rendementen van duurzame producten. Zodra ze daarvan wel op de hoogte zijn, zullen ze vervolgens snel kiezen voor duurzaam beleggen.

Breed begrip
Duurzaam beleggen is een breed begrip. Het gaat om bedrijven die niet alleen naar winst kijken, maar ook letten op zaken als milieu, arbeidsomstandigheden of dierenwelzijn. Zo zal een bedrijf dat contacten heeft met de wapen- of tabaksindustrie niet in een duurzaam fonds terechtkomen. Aan de term 'duurzaam' zijn overigens geen wettelijke voorwaarden gekoppeld. Ieder fonds kan zich duurzaam noemen. Verdiep je dus eerst goed in de achtergronden van een fonds voordat je instapt.

Dit is de eerste aflevering van een serie over duurzaam beleggen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Beleggen in groenfonds interessant?
Een blik op de wereld van het duurzaam beleggen
Wegwijs in groen beleggen: de belangrijkste vragen op een rij
Obligatie, wat is het?
Waarom beleggen in futures?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers