Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Duurzaamheid hoog op agenda van pensioenfonds APB

Auteur: Annette Zeelenberg (ATZ Tekst) Maandag 18 februari 2008
Het ABP, het ambtenaren pensioenfonds en tevens Nederlands grootste belegger, heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Het pensioenfonds investeert een groot deel van het beheerde vermogen in ondernemingen die gescreend zijn op duurzame criteria. En onlangs heeft het ABP haar belang in microkredieten flink verhoogd. Duurzaamheid lijkt bij het ABP de norm te worden.

Het ABP heeft samen met andere internationale beleggers een grote investering gedaan in een fonds voor microkredieten (CMI) in Afrika en AziŽ. Een microkrediet stelt mensen in ontwikkelingslanden in staat om gebruik te maken van bankdiensten. Ze kunnen bijvoorbeeld geld lenen voor het opzetten van een bedrijf, hun gezin verzekeren of geld sparen op een spaarrekening. Twintig procent van de investering in het fonds van microkredietverlener ASA, komt voor de rekening van het ABP. Daarmee verhoogt het pensioenfonds haar aandeel in microfinanciering met 17,2 miljoen euro naar 39,2 miljoen euro.

Geen liefdadigheid
Het ABP doet hiermee niet aan liefdadigheid. Paul Spijkers van Alternative Investments van ABP: ďOnze financiŽle toezegging geeft de economisch meest benadeelde mensen ter wereld de kans hun levensomstandigheden te verbeteren. Tegelijkertijd heeft deze belegging het potentieel ons een combinatie op te leveren van sterke groei en aantrekkelijke rendementen in opkomende economieŽnĒ.

Duurzame weg
Deze grote maatschappelijk verantwoorde investering van het ABP komt niet uit de lucht vallen. Eerder al werd duidelijk dat het ABP de duurzame weg is ingeslagen. In haar Beleggingsplan 2007-2009 heeft het pensioenfonds zich voorgenomen om voortaan in Šlle beleggingen niet-financiŽle criteria zoals milieu en arbeidsomstandigheden, te laten meewegen. Voorheen nam het ABP deze criteria alleen mee bij de grootste beleggingen (vanaf 22 miljard euro), die ongeveer eenderde van de portefeuille innemen. Daarnaast investeert ABP circa een miljard euro in enkele tientallen duurzame projecten zoals windmolenparken en duurzame bosbouw.

Onderzoek: ABP uitzondering
Het ABP vormt samen met de pensioenfondsen PGGM en PME vrijwel een uitzondering onder de Nederlandse pensioenaanbieders, zo constateerde de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Slechts vier pensioenfondsen, waaronder het ABP en PGGM, scoren een voldoende als het gaat om maatschappelijk verantwoord beleggen. In het onderzoek is onder meer gekeken naar uitsluitingen, engagement en duurzaam stembeleid. Uitsluitingen zoals kinderarbeid of milieuonvriendelijke activiteiten worden door de pensioenfondsen nauwelijks toegepast. En veertien pensioenorganisaties kennen volgens de VBDO helemaal geen uitsluitingbeleid.

Beleggen in wapens
Het ABP schrapte halverwege 2007 beleggingen in controversiŽle wapens van de lijst. De fondsen deden dit onder druk van de publieke opinie. Na een uitzending van Zembla over investeringen van pensioenfondsen in clusterbommen en landmijnen, was grote commotie ontstaan. Kort daarop gaf het ABP volledige openheid van zaken over haar beleggingen. Op de website van het pensioenfonds is een lijst van alle beleggingen van het fonds gepubliceerd.

Lange termijn
Het is duidelijk dat Nederlands grootste pensioenfonds duurzaamheid hoog op de agenda heeft gezet. Volgens Roderick Munsters, directeur vermogenbeheer van het ABP, passen duurzame beleggingen goed in een beleggingsportefeuille van een pensioenfonds. ďPensioenfondsen zijn al gewend om beslissingen met de vereiste lange-termijn-horizon te maken. Ze beheren immers het pensioenvermogen van een grote groep deelnemers en gepensioneerden. Hierbij past de recente trend van pensioenfondsen om ondernemingen te stimuleren duurzame ontwikkeling hoog op de strategische agenda te zettenĒ, aldus Munsters.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet