Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Duurzaamheid ook aantrekkelijk voor je portemonnee

Auteur: Mister Money vrijdag 21 december 2012
Iets over hebben voor mens en milieu wordt meestal niet geassocieerd met een dikke portemonnee. Toch tonen verschillende onderzoeken aan dat een duurzame manier van beleggen of sparen zeker rendabel is. Duurzaamheid is goed voor de wereld en goed voor je portemonnee.

Dat blijkt wel uit de onderzoeksresultaten die onderzoeker dr. Jeroen Derwall onlangs publiceerde in zijn proefschrift. Voor het onderzoek stelde hij een aandelenportefeuille samen van duurzame bedrijven die hij over een periode van acht jaar volgde. De conclusie: bedrijven die bovengemiddeld scoren op milieubeleid blijven niet achter op het rendement van bedrijven die minder milieuverantwoord werken. Sterker nog: milieuverantwoorde bedrijven presteren op de beurs significant beter dan de minder duurzame ondernemingen.

Duurzaamheid is meer dan milieu
Er zijn echter nog meer criteria dan alleen milieu die bedrijven duurzaam maken, zoals human-capital beleid. Volgens het onderzoek van Derwall zijn ook bedrijven die hier goed op scoren productiever en winstgevender dan bedrijven die op dit aspect lager scoren. Derwall: "Dergelijke informatie is niet expliciet van financiŽle aard, maar heeft wel degelijk financiŽle consequenties voor beleggers".

Geen verschil
Met zijn onderzoek toont Derwall dus aan dat het argument dat duurzame bedrijven inleveren op het rendement, onzin is. Een duurzame belegging verschilt niet van een 'gewone' belegging. En bedrijven die veel aandacht besteden aan milieu en human-capital presteren zelfs beter.

Derwall staat overigens niet alleen in deze gedachte. In 2005 werd door de professoren Rob Bauer Kees Koedijk al aangetoond dat het rendement van duurzame fondsen niet verschilt van gewone beleggingsfondsen. De resultaten voor de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland gaven duidelijk aan dat duurzame beleggingsfondsen niet slechter presteren dan gewone beleggingsfondsen, ondanks het feit dat een verschillende beleggingsstijl volgen.

Lees ook: Duurzaam beleggen doe je zo

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Acht vragen over maatschappelijk beleggen
Duurzame fondsen niet altijd even duurzaam
Duurzaam beleggen doe je zo


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet