Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Duurzame fondsen niet altijd even duurzaam

Auteur: Mister Money zaterdag 21 december 2013
Beleggen in een duurzaam fonds geeft je wellicht het idee dat er met je geld niets Ďgeksí gebeurd. Voor clusterbommen en de bonthandel hoef je inderdaad niet snel te vrezen. Maar wie verder kijkt ziet al snel dat niet ieder fonds even duurzaam is.

Duurzame fondsen houden naast hun winstoogmerk ook rekening met zaken als arbeidsomstandigheden, milieu of dierenwelzijn. Ze sluiten bepaalde controversiŽle sectoren uit en investeren in ondernemingen die goed scoren op duurzaamheid. Op die manier werk je als belegger mee aan een duurzamere maatschappij terwijl je ook een goed rendement kunt behalen.

Criteria verschillen
Maar hoe groot die bijdrage aan een betere wereld nu werkelijk is, is een volgende vraag. De criteria die de duurzame fondsen gebruiken bij de selectie van ondernemingen, kunnen namelijk verschillen. Wettelijk gezien is hiervoor niets geregeld en er zijn ook geen algemeen geaccepteerde regels voor. De fondsbeheerders bepalen dus zelf of een fonds duurzaam is of niet.

Kernenergie en kinderarbeid
Zo kan het gebeuren dat het ene duurzame fonds kernenergie, dierproeven of kinderarbeid volledig uitsluit en het andere fonds alleen onder bepaalde voorwaarden. Zoín voorwaarde kan zijn dat dierenproeven uitsluitend zijn toegestaan wanneer ze bedoeld zijn voor medische toepassingen waarvoor geen alternatieven zijn. Naast uitsluitingscriteria hanteren de fondsen ook positieve criteria. Er wordt bijvoorbeeld gekeken in hoeverre een onderneming probeert de milieuvervuiling terug te dringen. Ook deze criteria kunnen per fonds verschillen, al zijn de verschillen op dit punt niet erg groot.

Zelf selecteren
Om er achter te komen hoe duurzaam een fonds werkelijk is kun je een prospectus of een duurzaamheidsverslag opvragen. Hierin staan onder meer de milieu-, sociaal-ethische en economische prestaties van de ondernemingen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Acht vragen over maatschappelijk beleggen
Duurzaamheid ook aantrekkelijk voor je portemonnee
Duurzaam beleggen doe je zo


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet