Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

ECB en het effect van een renteverlaging

Auteur: Mister Money Woensdag 28 januari 2009
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als belangrijkste taak om de prijsstabiliteit in de eurozone te handhaven. Op dagen dat de ECB een rentebesluit neemt, houdt heel de financiŽle wereld even haar adem in. Een rentewijziging kan namelijk grote gevolgen hebben voor de economie.

Banken uit de eurolanden kunnen bij de ECB geld lenen. Natuurlijk moeten zij over deze lening wel rente betalen. Deze rente wordt refirente of herfinancieringsrente genoemd. De afgelopen periode heeft de ECB haar rente stapsgewijs flink verlaagd. De bank wil zo de handel op de kredietmarkten stimuleren, de inflatie verkleinen en de gevolgen van de kredietcrisis beperken.

Recente renteverlagingen ECB
Wijzigingsdatum Rente
15-1-2009 2%
4-12-2008 2,5%
6-11-2008 3,25%
8-10-2008 3,75%
9-7-2008 4,25%


Gevolgen
De renteverlagingen van de ECB hebben ertoe geleid dat de Euribor-rente gedaald is. De Euribor-tarieven worden gebruikt voor ondermeer variabele hypotheken, persoonlijke leningen en creditcard tarieven. De hypotheekrentes laten een daling zien. Met name de variabele rentes zijn door een aantal hypotheekverstrekkers flink naar beneden bijgesteld. Het verlagen van de refirente heeft ook negatieve gevolgen voor de consument. De spaarrentes laten sinds lange tijd een daling zien.

De leenrentes bewegen momenteel tegen de klok in. In plaats van een daling wordt hier een stijging geconstateerd. Doordat banken hun opslagen ( winst-, administratie- en risico-opslagen) hebben vergroot zijn de renteverlagingen van de centrale bank slechts beperkt zichtbaar. De president van de ECB, Jean-Claude Trichet vindt dat banken hun lagere inleenkosten moeten doorgeven aan particulieren en bedrijven zodat de reŽle economie ook profijt heeft van de renteverlagingen.

Nieuw rentebesluit
Het volgende rentebesluit van de ECB staat gepland in maart. Trichet sluit verdere renteverlagingen niet uit, hoewel hij wel heeft laten weten geen voorstander te zijn van een snelle verlaging tot bijna 0 procent. Naast een rentebesluit maakt de ECB in maart eveneens haar nieuwe economische verwachtingen bekend.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet