Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Een baan zoeken

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) dinsdag 8 januari 2013
Bij de zoektocht naar een baan is het vooral belangrijk om eerst goed te bedenken wat je graag wilt doen en belangrijk vindt. Denk daarbij niet alleen aan de functie-inhoud, maar ook aan het type bedrijf, de branche, de grootte, de locatie. Alleen als je goed kunt beschrijven wat je wilt zal het je beter lukken om te motiveren waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie waarop je solliciteert.

Voor veel mensen staat het zoeken naar een (andere) baan gelijk aan het zoeken naar vacatures. De zaterdagkranten worden gespeld en ze brengen veel tijd door op internet. Op verschillende banensites staan immers bergen vacatures waar je op kunt solliciteren.

Solliciteer selectief: richt je energie op het zoeken naar banen die echt goed in jouw plaatje passen. In het wilde weg solliciteren levert meestal weinig resultaat op, terwijl het wel heel veel energie kost. Je kunt beter één serieuze en goed uitgewerkte sollicitatie versturen dan tien standaardbrieven waarbij je niet eens goed naar de functie hebt gekeken. Wie niet selectief solliciteert doet talloze brieven de deur uit en wacht vervolgens op de reacties. De meesten daarvan zijn dan afwijzingen: dat werkt demotiverend.

Hulp van bureaus
Niet alle beschikbare banen komen in de krant of op een vacaturesite te staan. Veel bedrijven schakelen een bureau in om aan nieuwe medewerkers te komen. Dat kan een uitzendbureau zijn of een werving- en selectiebureau. Ook uitzendbanen zijn vaak bedoeld om een medewerker uiteindelijk in dienst te nemen, het is een misverstand dat uitzendbureaus alleen bemiddelen voor tijdelijk werk. Ook als een bureau niet direct een geschikte functie voor je heeft kan het zinvol zijn je er in te schrijven voor toekomstige vacatures. Na die inschrijving is het wel verstandig om regelmatig contact te houden met het bureau. Het is belangrijk dat jouw naam direct in het hoofd van de bemiddelaar naar boven komt als er een geschikte functie binnenkomt.

Netwerken
In de praktijk vinden heel veel mensen hun (nieuwe) baan helemaal niet via een krant, vacaturesite of bureau. Het via-via-systeem dat netwerken heet doet heel veel bij het koppelen van werkgevers aan werknemers. Vertel dus aan iedereen die je kent wat je zoekt, je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Ook hierbij geldt dat je vooral succesvol zult zijn als je goed kunt beschrijven wat je wilt. Een stap verder ga je als je heel concreet maakt bij welke bedrijven je zou willen werken. Zoeken naar bedrijven die voldoen aan jouw criteria en vervolgens nagaan of je via jouw netwerk in contact kunt komen met die bedrijven. Daarmee ben je vacatures voor: als er een plek in te vullen is waarvoor jij geschikt bent kan het bedrijf een hoop energie besparen door jou direct te benaderen. Maar dan moeten ze wel weten dat je bestaat!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Op naar je eerste baan
CV en sollicitatiebrief
Het sollicitatietraject Sollicitatietips
Jobhoppen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken