Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Een beleggingsverzekering,wat is dat?

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 30 juli 2008
Miljoenen Nederlanders hebben een beleggingsverzekering. Deze verzekering komt voor in talloze vormen en soorten en heeft soms verwarrende namen. In dit artikel leggen we bondig uit wat een beleggingsverzekering is en in welke vormen je vaak tegenkomt.

Het principe van een beleggingsverzekering is simpel: je stort periodiek of ineens (koopsom) een bedrag in een polis. Op dit bedrag houdt de verzekeraar kosten in en vaak ook nog premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Het bedrag dat overblijft wordt vervolgens door de verzekeraar belegd in één of meerdere beleggingsfondsen.

Het kapitaal dat je hiermee opbouwt, bijvoorbeeld voor de aflossing van je hypotheek of voor de opbouw van je pensioen, is niet gegarandeerd. Het rendement van de beleggingen kan immers hoger of lager uitvallen. Wel krijg je vooraf een indicatie van het rendement van je verzekeraar.

Talloze soorten
Op basis van dit principe hebben verzekeraars talloze producten ontwikkeld, letterlijk te veel om op te noemen. Maar uiteindelijk is het kapitaal dat met deze producten wordt opgebouwd, bestemd voor grofweg de volgende drie doeleinden:

1. Voor aflossing van je hypotheek
Veel mensen sluiten een beleggingsverzekering af in combinatie met een hypotheek; de beleggingshypotheek. Zodoende bouw je een vermogen op, om aan het einde van de looptijd je hypotheekschuld ineens mee te kunnen aflossen. Het opgebouwde kapitaal kan helemaal of gedeeltelijk afhankelijk zijn van het beleggingsresultaat.

2. Als aanvulling op je pensioen
Een lijfrenteverzekering is een veel gebruikt product om een (aanvullend) pensioen mee op te bouwen. Aan het einde van de looptijd komt het kapitaal vrij en kun je een lijfrente kopen die het kapitaal vervolgens in gedeeltes aan je uitkeert. De hoogte van de opbrengst is afhankelijk van het rendement van de beleggingen.

3. Andere doeleinden (spaarplannen)
Andere beleggingsverzekeringen worden vaak aangeboden als spaarverzekeringen of spaarplannen. Wat de bestemming van het opgebouwde kapitaal is besluit je zelf. Maar er zijn ook spaarplannen voor een specifiek doel, bijvoorbeeld de financiering van studie van je kinderen (studieplannen). De namen van deze polissen zijn soms verwarrend omdat een vorm van sparen gesuggereerd, terwijl het vermogen in feite belegd wordt.

Fiscaal voordeel
Beleggingsverzekeringen zijn populair omdat ze je onder bepaalde voorwaarden fiscaal voordeel kunnen opleveren. Maar dat geldt niet voor alle beleggingspolissen. Meer weten? Lees dan: Beleggingsverzekering, hoe zit dat fiscaal?

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Beleggingsverzekering, hoe zit dat fiscaal?
Veel hulp voor gedupeerden beleggingsverzekering
Zorgen om beleggingspolissen
Alternatief voor beleggingspolis op komst!


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet