Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Een bonus verdienen met de no-claim

Auteur: Annette Zeelenberg Dinsdag 31 januari 2006
Mensen die weinig gebruik maken van de gezondheidszorg worden daarvoor beloond. Met de no-claimregeling kunnen ze tegenwoordig een bonus verdienen. Dat kan voor sommigen een aanmerkelijke korting op de zorgpremie betekenen.

Let op: Sinds 1 januari 2008 heeft de no claimregeling plaatsgemaakt voor een verplicht eigen risico van 150 euro. Meer hierover lees je in het artikel: Akkoord eigen risico

Iedereen vanaf 18 jaar maakt sinds dit jaar automatisch gebruik van de no-claim voor de zorg. De regeling garandeert verzekerden een teruggaaf van 255 euro, wanneer zij geen zorgkosten declareren. De premie van de basisverzekering van gemiddeld 1.050 euro valt dan terug naar 795 euro. De no-claim is zo een mooie manier om te besparen op de zorgpremie. Zijn de ingediende zorgkosten minder dan 255 euro, dan kan het alsnog een voordeel opleveren. Het resterende bedrag wordt namelijk teruggestort. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je gezond bent. Chronisch zieken of mensen die veel medicijnen gebruiken zullen weinig hebben aan de regeling.

Niet alle zorgkosten worden van het no-claimbedrag afgetrokken. Zo tellen een bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en de griepprik voor risicogroepen niet mee. Ook gedeclareerde kosten vanuit de aanvullende verzekeringen als fysiotherapie of tandarts worden niet in mindering gebracht. Maar als de huisarts een recept uitschrijft voor medicijnen die door de verzekeraar worden vergoed, dan vallen de kosten wel weer onder de no-claim.

Minister Hoogervorst heeft de regeling ingevoerd om mensen bewuster te maken van het gebruik van zorg. Dus niet voor ieder pijntje naar de huisarts of met een verkoudheid naar de apotheek. Wie zorgvuldig omspringt met zorg heeft daarom recht op een bonus. De minister wil wel voorkomen dat ouders gaan bezuinigen op de zorg voor hun kinderen. Daarom kunnen kinderen tot 18 jaar niet mee doen aan de regeling.

Extraatje
Voor wie vorig jaar via het ziekenfonds verzekerd was, is de regeling niet nieuw. Sinds dit jaar doet iedereen automatisch mee aan de regeling. Wanneer je in aanmerking komt voor een teruggaaf over 2005 kun je deze uiterlijk voor 1 april verwachten. Voor die tijd krijgt iedereen nog een overzicht in de bus met de gemaakte kosten en de hoogte van de eventuele no-claim teruggaaf.

De feiten op een rij:
  • De no-claim regeling is er vanaf 2006 voor iedereen vanaf 18 jaar.
  • Huisartsbezoek, kraam- en verloskundige zorg worden niet van de no-claim afgetrokken.
  • De no-claim bedraagt maximaal 255 euro.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet