Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wist u dat een deposito een hoger rendement kent?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Donderdag 8 januari 2009
Ondanks dat alles duurder lijk te worden en de koopkracht wel eens te wensen over lijkt te hebben, zijn er toch nog veel mensen in Nederland die sparen. Dit sparen kan voor een bepaald doel zijn, of om wat achter de hand te hebben. Zo kan het zijn dat er altijd een soort van ‘vaste kern spaargeld’ op je rekening staat. Indien dit altijd op de reguliere spaarrekening staat, kan het rendabeler zijn om te sparen via een vaste termijndeposito.

Looptijd en rente
Een vaste termijndeposito is een rekening waar een bepaald bedrag voor vastgestelde periode, tegen een vaste rente, op staat geparkeerd. Hoe langer het bedrag vast staat, hoe hoger de rente.
De termijnen lopen veelal vanaf één jaar vast tot 5 jaar vast. Ook zijn er mogelijkheden om het geld zes maanden vast te zetten of tot tien jaar. Indien de rentevast periode bijvoorbeeld tien jaar is, bestaat echter het gevaar, dat de 'normale' spaarrente de vaste depositorente overstijgt.

Opnemen en storten
Geld opnemen bij een termijndeposito is eigenlijk niet de bedoeling. Voor het vastzetten wordt immers een hogere rente uitgekeerd. Vandaar dat er geen mogelijkheden zijn om het bedrag op te nemen. Wil je het geld toch tussentijds opnemen, dan worden er bepaalde kosten in rekening gebracht. Denk daarbij aan een percentage van 5 procent van het opgenomen bedrag. In de huidige markt zullen de kosten doorgaans genoten rendement overstijgen.

De bedragen die kunnen worden gestort hebben een minimum. In enkele gevallen is dit vanaf 500 euro, maar doorgaans is er sprake van enkele duizenden euro's. Voor bedragen waarvan de rente periodiek wordt uitgekeerd, is dit bedrag nog hoger.

Het is dus wel mogelijk om de genoten rente jaarlijks of maandelijks op een tegenrekening te laten overmaken. Het rendement is dan vrij te besteden. Hoe regelmatiger de rente wordt uitgekeerd, hoe lager de rentevergoeding zal zijn. Indien je daar niet voor kiest, geniet je van een hogere rente en ontstaat er ook nog het gunstige rente-op-rente effect.
Wel is het zo dat op extra stortingen op een deposito rekening kunnen worden gemaakt; de rente wordt dan vastgezet tegen het geldende dagtarief.

Kort
Deposito sparen kan een interessant alternatief zijn voor een reguliere spaarrekening of internet sparen , indien een bepaald bedrag niet (direct) te beschikking hoeft te staan. Zowel de in te leggen bedragen, de looptijden en opnamemogelijkheden verschillen bij de diverse banken verschillen nogal. Het is verstandig om vooraf in beeld te brengen, wat het doel van het vast te zetten bedrag is en wat de beschikbaarheid moet zijn, alvorens een depositorekening te openen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Sparen, niet direct opneembaar
Internetspaarrekening
Sparen in de kluis
Groene spaarrekening
Sparen, direct opneembaar

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet