Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dossier: Een erfenis afhandelen

Auteur: Mister Money zondag 26 januari 2014
Als een geliefde komt te overlijden is dat natuurlijk niet prettig. Naast het verwerken van het verdriet, heb je ook veel werk te doen. Er moeten in rap tempo een heleboel zaken geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan bankzaken of het opzeggen van lidmaatschappen en abonnementen. Om dat te kunnen doen, heb je vaak een verklaring van erfrecht nodig, en daarvoor moet je naar de notaris. In dit artikel gaan we dieper in op het afhandelen van de erfenis en de verklaring van erfrecht.

Om een erfenis te kunnen afhandelen moet je uiteraard eerst weten wie allemaal de erfgenamen zijn. Alle erfgenamen samen zijn verantwoordelijk voor het afhandelen van de erfenis. In een testament worden de erfgenamen aangewezen, als er geen testament is dan worden deze bij wet bepaald.

Iedereen die ooit een testament heeft gemaakt staat geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister. Bij het register kun je navragen welke notaris destijds het testament heeft opgemaakt. Bij de notaris die het testament heeft opgemaakt kun je een kopie van het testament opvragen. De erfenis moet verdeeld worden zoals in het testament aangegeven staat.

Verklaring van erfrecht
Voor het afhandelen van een testament heb je een verklaring van erfrecht nodig. Deze verklaring wordt opgemaakt door een notaris. In de verklaring van erfrecht staat wie is overleden, wie de erfgenamen zijn en wat er in het testament bepaald is. In de verklaring kan de notaris ook vermelden wie van de erfgenamen door de andere erfgenamen is gemachtigd om de erfenis verder af te wikkelen.

Een erfgenaam heeft een verklaring van erfrecht nodig om bijvoorbeeld de bankrekening van de overledene te deblokkeren. De bank mag namelijk zodra de rekeninghouder komt te overlijden de bankrekening blokkeren, tenzij het een en/of rekening betreft. Als er een verklaring van erfrecht aan de bank is overlegd kunnen de erfgenamen (genoemd in de verklaring) weer gebruik maken van de bankrekening van de overledene. Zolang de bank of een andere instantie niet om een verklaring van erfrecht vraagt is het niet nodig om een verklaring door te notaris te laten opmaken.

Woning, geld en inboedel
Als de overledene in huurwoning woonde, dan moet de huur hiervan worden opgezegd. Je moet het huurhuis weer in de oorspronkelijke staat aan de verhuurder teruggeven. Als de woning van een de overledene een koopwoning betreft dan zijn er twee mogelijkheden: of een van de erfgenamen gaat in het huis wonen, of de woning wordt verkocht.

De inboedel van de overledene wordt ook onder de erfgenamen verdeeld. Het verdelen van de inboedel is vaak een lastige klus. Naast de emotionele waarde kun je de waarde van de spullen ook in geld uitdrukken. Het is verstandig om voor de verdeling van de spullen alle erfstukken een waarde toe te kennen. Deze waarde kan dan in mindering van je erfdeel worden gebracht. Zo kun je voorkomen dat de ene erfgenaam voor een veel hoger bedrag erft dan de ander. Naast de woning en de inboedel moet (indien aanwezig) ook het spaargeld van de overledene verdeeld worden. Bij de verdeling van het spaargeld wordt eveneens gekeken naar de verdeling van de inboedel. Als iemand voor een hogere waarde aan inboedel heeft gekregen kan dat gekort worden het geldbedrag. Zo wordt de erfenis zo gelijk mogelijk verdeeld. Als alle erfgenamen akkoord gaan met het verdelingsoverzicht, kunnen de erfdelen worden uitbetaald en kun je de bankrekening van de overledene opheffen.

(bron: De Erfwijzer)

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Dossier: Een testament opmaken
Dossier: Aanvaarden of niet
Dossier: Erven en de belasting
Dossier: Uitleg begrippen erven


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet