Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Een incomplete AOW

Auteur: Mister Money Donderdag 3 juli 2008
Vooralsnog hanteren we het als een vaststaand feit: wie 65 wordt krijgt een AOW-uitkering als basis voor de oudedagsvoorziening. Heb je een partner die jonger is, dan krijg je er een inkomensafhankelijke partnertoeslag bij (tenminste, als je 65 wordt voor 2015). Die AOW-uitkering is voor gehuwden 50% van het nettominimumloon per persoon en voor alleenstaanden 70%.

De laatste tijd is er regelmatig aandacht voor de partnertoeslag die gaat verdwijnen. Dat kan immers een behoorlijk gat opleveren in het gezinsinkomen, met name als de partner een fors aantal jaren jonger is en geen eigen inkomen heeft.

Opbouwjarenhiaat
Hier bij Mister Money ontvangen we echter ook regelmatig vragen over het zogenaamde “opbouwjarenhiaat”. De AOW wordt namelijk opgebouwd in 50 jaren: tussen je 15e en 65e. Per jaar krijg je recht op 2% van de AOW-uitkering. Echter: daarvoor moet je wel in al die jaren in Nederland wonen. Dat is het enige dat vereist is, er wordt niet gekeken naar inkomen of belastingbetalingen.

Nu zijn er behoorlijk wat mensen die deze 50 jaren niet volmaken. Denk aan immigranten die na hun 15e pas in Nederland zijn komen wonen en mensen die gedurende een aantal jaren in het buitenland hebben gewoond. Zij krijgen te maken met een incomplete AOW.

Voorbeeld
Een voorbeeld: Pieter heeft 10 jaar lang in de Verenigde Staten gewerkt voor zijn werkgever, een internationaal bedrijf. Hij verbleef daar samen met zijn vrouw en kinderen. Toen de kinderen de leeftijd bereikten voor de middelbare school zijn ze teruggekeerd naar Nederland. Als Pieter en zijn vrouw 65 worden ontvangen zij AOW. Echter, beide missen ze 10 jaar en daarmee 20% van het AOW bedrag. In plaats van 2 x € 697,37 = € 1394,74 (per 1 juli 2008) ontvangen zij samen bruto € 1115,792 per maand.

Vrijwillig bijverzekeren Dit gat heeft de rest van je leven gevolgen, je ontvangt immers AOW totdat je komt te overlijden. Je kunt ervoor kiezen de gemiste AOW-jaren vrijwillig bij te verzekeren. Over het inkomen dat je per jaar hebt gehad betaal je dan (alsnog) de AOW-premie. Dat kan per jaar tijdens je verblijf in het buitenland, of in één bedrag wanneer je terugkeert naar (of je vestigt in) Nederland. Volgens de huidige regeling moet je deze vrijwillige verzekering regelen binnen vijf jaar nadat je (weer) in Nederland bent komen wonen. Er zijn echter geluiden dat de regeling aangepast gaat worden: de termijn zou dan tien jaar worden en er komt een mogelijkheid om de te betalen som in delen te voldoen. Meer informatie hierover is te vinden bij de Sociale Verzekeringsbank: www.svb.nl.

Wie voor zijn werkgever naar het buitenland gaat doet er verstandig aan te controleren of de vrijwillige verzekering geregeld is. Het is immers niet meer dan logisch dat de werkgever de premie voor de vrijwillige verzekering voor zowel de werknemer als diens partner betaalt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet