Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

1 op de 3 pensioenfondsen moet korten

Auteur: Mister Money dinsdag 18 oktober 2011
Een op de drie pensioenfondsen staat er zo slecht voor dat ze moet korten op de uitkeringen of de premies gaan verhogen. Dit zeiden ingewijden uit de pensioenwereld afgelopen weekend in het NRC Handelsblad. In totaal gaat het om 150 fondsen die harde maatregelen moeten nemen.

De beslissing over het korten op de uitkering dan wel verhogen van de premies, moet in het voorjaar van 2012 genomen worden. De maatregelen worden dan in 2013 van kracht. Wanneer de uitkeringen worden gekort, treft dit niet alleen de gepensioneerden. Ook werkenden zullen hun pensioenopbouw zien afnemen. Minimaal 1,5 miljoen pensioendeelnemers krijgen in dit geval te maken met pensioenproblemen.

Besluiten fondsen echter de premies te verhogen, dan treft dit alleen de werkgevers en de werknemers. Werknemers betalen ongeveer een derde van de pensioenpremie en de werkgevers doorgaans twee derde.

De problemen bij de pensioenfondsen zijn ontstaan door de onrust op de beurzen als gevolg van de Europese schuldencrisis. Hierdoor vielen beleggingsresultaten voor de fondsen tegen. Daarnaast zorgen de lage marktrentes ervoor dat de dekkingsgraden van de fondsen onder de vereiste 105 procent zijn geraakt. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een fonds in staat is aan haar toekomstige verplichtingen te voldoen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Vrijstellingen vermogensrendementsheffing 2017
Belasting over beleggingen in 2014 - Uitleg en tips
‘Vermogensbelasting moet omlaag’
Beleggen en de fiscus 2013
Beleggen en de fiscus 2012


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers