Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Eerder met pensioen, kan dat nog wel?

Auteur: Mister Money donderdag 11 januari 2018
Eerder stoppen met werken is de laatste jaren steeds lastiger geworden. Met het oog op de vergrijzing is een aantal jaren geleden de VUT- en Prepensioenregeling afgeschaft. En ook de fiscale voordelen voor een overbruggingslijfrente bestaan niet meer. Is een paar jaar eerder met pensioen nog wel betaalbaar?

Zonder de fiscale voordelen van voorheen is een vervroegd pensioen een erg kostbare zaak geworden. Wil je op je 60e stoppen met werken, dan zul je de jaren tot je pensioengerechtigde leeftijd helemaal uit eigen middelen moeten financieren. Want fiscaal aantrekkelijke regelingen bestaan niet meer en pas vanaf je pensioengerechtigde leeftijd ontvang je je eventuele werknemerspensioen en AOW. Daarnaast valt je pensioenuitkering lager uit omdat je minder dienstjaren maakt en dus minder pensioen opbouwt.

Pensioen vervroegen
Je kunt natuurlijk je pensioen al voor je pensioengerechtigde leeftijd in laten gaan. De meeste pensioenregelingen staan dat wel toe. De vraag is of dat een oplossing is. Door je pensioenuitkering te vervroegen daalt de hoogte van je pensioen namelijk aanzienlijk. Ga uit van een daling van circa 7 ŗ 8 procent voor ieder jaar dat je eerder stopt met werken. Je moet immers langer doen met dezelfde pensioenpot.

Betaalbaar pensioen
Wie eerder met pensioen wil, zal dus extra vermogen moeten opbouwen om de periode tot de pensioengerechtigde leeftijd te overbruggen. Hoe eerder je begint met sparen, hoe groter de kans dat je op een betaalbare manier een vervroegd pensioen kunt financieren. 

Zelf je pensioen financieren
Naast sparen op een spaarrekening was er tot voor kort nog een mogelijkheid om een pensioenpot te creŽren. Namelijk met de levensloopregeling die in 2006 geÔntroduceerd is als vervanger van de Prepensioenregeling. Met de levensloop mocht je jaarlijks 12 procent van je brutosalaris opzij zetten tot een maximum van 210 procent. Je kon ook besluiten om vrijwillig bij te sparen via je pensioenregeling. Bijvoorbeeld door een deel van je salaris of je vakantiegeld in de regeling te storten.
 
De levensloopregeling is inmiddels stopgezet. Per 1 januari 2012 is het niet meer mogelijk een levenslooprekening te openen.

Parttime pensioen
Krijg je je vervroegde pensioen niet volledig gefinancierd, dan is een parttime pensioen nog een optie. Je gaat een paar jaar voor je pensioengerechtigde leeftijd wat minder werken. Voor de dagen die je niet werkt, ontvang je alvast je pensioen. Voor de dagen die je nog wel werkt ontvang je uiteraard salaris, maar ook je pensioenopbouw loopt gewoon door. Een parttime pensioen is daardoor een stuk beter betaalbaar dan volledig stoppen met werken.

FinanciŽle planning
Eerder met pensioen kost veel geld en is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist ook een gedegen financiŽle planning. Heb je wensen richting een vervroegd pensioen? Bekijk dan eerst eens hoe je pensioen er nu voor staat. Wellicht heb je te maken met een pensioentekort. Je moet het op je pensioengerechtigde leeftijd dan stellen met pensioen dat lager is dan 70 procent van je laatstverdiende of gemiddelde inkomen. In dat geval wordt een vervroegd pensioen wel een heel kostbare zaak. Staat je pensioen er nu rooskleurig voor, reken dan eens uit hoeveel je per jaar moet sparen om tot een vervroegd pensioen te komen. Want zeker wanneer je op tijd begint met sparen, is een pensioen eerder dan je pensioengerechtigde leeftijd nog prima haalbaar én betaalbaar.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wat is pensioen?
Samenwonen? Regel ook de toekomst!
Pensioensysteem: de pensioenregelingen
Laat uw pensioengelden niet liggen!
Pensioentekort- Wat is dat?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet