Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De eerste stap naar hulp bij schulden

Auteur: Mister Money vrijdag 7 december 2012
Heb je schulden en lukt het niet meer om zelf uit de financiŽle problemen te komen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden voor je om met professionele hulp je schulden op te lossen. Bijvoorbeeld door budgetbegeleiding en schuldbemiddeling of in het uiterste geval schuldsanering. Wees wel alert, want niet alle hulpverleningspartijen zijn even betrouwbaar.

Voor hulp bij schulden kun je terecht bij de Sociale Dienst van je eigen gemeente, bij één van de gemeentelijke Kredietbanken of bij een particuliere organisatie voor schuldhulpverlening.

Let op bij particuliere partijen!
Voor schuldhulpverlening van de gemeente of een volkskredietbank bestaan vaak wachtlijsten. Mensen met schulden die liever direct geholpen willen worden, schakelen daarom vaak een particuliere instelling voor schuldhulpverlening. Via internet zijn er talloze van deze bureaus te vinden. Wees echter wel alert, want niet alle de hulpverleningspartijen zijn even betrouwbaar, oplichting komt in deze branche regelmatig voor. Iedereen in Nederland kan schuldhulpverlener worden, er zijn geen diplomaís voor nodig om het beroep uit te oefenen.

Let er daarom op of de instelling is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). Laat je vooraf goed informeren en teken nooit iets wat geld kost. Ook niet als de nood hoog is. Voor schuldhulpverlening mag geen geld gevraagd worden. De instellingen die bij de NVVK zijn aangesloten hebben een contract met de gemeente en krijgen op die manier betaald voor hun diensten.

Het intake gesprek
Welke hulp je bij een de van instellingen krijgt aangeboden is afhankelijk van je persoonlijke situatie, de soort schulden en de hoogte van de schulden. Maar altijd begint een intakegesprek met het in kaart brengen van je financiŽle situatie. Zo zet de hulpverlener al je schulden op een rij en bekijkt wat je maandelijkse uitgaven en inkomsten zijn. Op die manier wordt snel duidelijk hoeveel je overhoudt om je schulden af te lossen.

Budgetbegeleiding
De kans bestaat dat je financiŽle problemen wel blijken mee te vallen en dat je met het advies van de hulpverlener je financiŽle situatie al heel snel weer snel onder controle hebt. Zo wordt gekeken of je recht hebt op (meer) huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag of misschien wel bijzondere bijstand. Indien nodig treft de hulpverlener een betalingsregeling voor je met je schuldeisers. Verdere maatregelen zijn zo niet en jij kunt weer verder met een schone lei.

Andere oplossingen
Indien je schulden echt problematisch zijn en je niet of nauwelijks meer kunt rondkomen, is budgetbegeleiding niet voldoende om je financiŽle problemen op te lossen. De schuldhulpverlener zal daarom een minnelijke schuldregeling proberen te treffen met al je schuldeisers om zo tot een structurele oplossing te komen. De bedoeling van de regeling is dat je in drie jaar tijd zoveel mogelijk van je schulden aflost. Na die periode wordt het restant van je schuld kwijtgescholden. Meer weten over de minnelijke schuldregeling?

Als een of meer schuldeisers niet meewerken aan de minnelijke schuldregeling, dan rest je nog de wettelijke schuldsanering, een traject dat via de rechter verloopt.

Handige websites:
www.zelfjeschuldenregelen.nl
www.nooitmeerrood.nl (initiatief van Nibud en NVVK) www.nvvk.nl (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet)
www.wsnp.rvr.org (voor wettelijke schuldsanering)

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wanneer schulden te groot zijn: schuldregeling
Zelf je schulden oplossen
Op weg naar een schuldenvrij leven: schuldsanering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet