Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Effectenhypotheek

De effectenhypotheek is een gelijkblijvende schuld gekoppeld aan een effectenportefeuille. Dit kunnen aandelen en/of obligaties zijn. De effectenhypotheek is net zoals de beleggingshypotheek niet geheel zonder risico. Op deze pagina beschrijven we in detail wat de effecten hypotheek inhoudt, hoe het werkt, waar je op moet letten bij de aanschaf alsook de voor- en nadelen. Daarnaast hebben we een aantal nuttige tips over deze hypotheekvorm.

Informatie effectenhypotheek
De effectenhypotheek is een afgeleide van de beleggingshypotheek waarbij je aan het einde van de looptijd het geleende bedrag ineens aflost. Uiteraard betaal je (maandelijks) wel een bepaald bedrag aan hypotheekrente. Omdat je gedurende de looptijd niet aflost profiteer je bij deze hypotheekvorm in box 1 optimaal van de fiscale renteaftrek.

Bij het afsluiten van een effectenhypotheek maak je een effectenportefeuille aan, welke bestaat uit aandelen en/of obligaties. Veelal in de vorm van een depot en/of een beleggingsrekening. De opbouw van de effectenportefeuille kan op verschillende manieren plaatsvinden waarbij het doel van de portefeuille is om deze zodanig op te bouwen, dat je aan het einde van de looptijd je hypothecaire lening ineens kunt aflossen door verkoop van de gehele portefeuille.

De effectenhypotheek is niet zonder risico. De effectenportefeuille kan door negatieve gebeurtenissen in waarde zakken. Om de waarde van de effectenportefeuille op het overeengekomen niveau te houden kan het zijn dat je dan geld moet bijstorten. Daarnaast kan je bij deze hypotheekvorm met een restschuld blijven zitten.

Voordelen:
Omdat je geen geld aflost profiteer je optimaal van de van de hypotheekrente aftrek.
De effecten kunnen door een koerstijging mogelijk een groter bedrag opleveren dan nodig is op je hypotheek af te lossen.
Afhankelijk van de wensen en behoeften kunnen aandelen en obligaties worden verkocht en kan de verhouding daartussen eventueel veranderd worden.

Nadelen:
De effectenhypotheek is niet zonder risico. Het kan zijn dat je aan het einde van de looptijd met een restschuld blijft zitten.
Bij de effectenhypotheek is er sprake van een dubbel renterisico. Als de hypotheekrente omhoog gaat, stijgen de rentekosten van de hypotheek. Een stijgende rente kan er daarnaast voor zorgen dat de rendementen van de effectenportefeuille dalen of minder hard stijgen.
De rente van de gefinancierde effectenportefeuille is niet aftrekbaar bij de aangifte voor de inkomstenbelasting (box 3 lening).
De aanschaf van een effectenhypotheek
Wat zijn de alternatieven?
Mister Money TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet


Vergelijk de hypotheekrente van alle aanbieders.
Vergelijk hypotheekrente   
 
Wist u dat de advieskosten voor uw hypotheek meestal aftrekbaar zijn?
Wist u dat de huizenprijzen weer licht zijn gestegen?
Wist u dat starters vaker voor een huurwoning kiezen?
Wist u dat de vergrijzing een bedreiging voor de woningmarkt vormt?
Wist u dat er vaker woningen gedwongen worden verkocht?