Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Eigen bijdrage privé-gebruik auto in mindering op bijtelling?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Maandag 6 februari 2006
Iedereen die meer dan 500 privé kilometers rijdt met een auto van de zaak, krijgt in beginsel een bijtelling van 22% van de cataloguswaarde van de auto. Indien een werknemer een eigen bijdrage heeft betaald aan de werkgever voor het privé-gebruik van een ter beschikking gestelde auto, kan deze bijdrage in mindering brengen op de bijtelling. Dit zal algemeen bekend zijn, maar er zijn nog enkele andere zaken die in mindering op de bijtelling kunnen worden gebracht, al dan niet met beperkingen.

Vergoeding betaald aan werkgever voor duurdere auto
Veelal heeft een werkgever normen die bepalen hoe duur een auto van de zaak mag zijn. Het kan voorkomen, dat een werknemer een duurdere auto wil of extra accessoires wil. Hiervoor betaalt deze veelal een hogere eigen bijdrage aan de werkgever. Deze bijdrage kan naar evenredigheid van privé-gebruik in mindering worden gebracht.
Er kan ook gekozen worden voor een vergoeding aan de werkgever ineens bij een duurdere auto van de zaak; deze dient dan te worden uitgesmeerd over de periode van het gebruik van de auto.
Een werknemer kan met de werkgever overeenkomen, dat de (extra) eigen bijdrage volledig betrekking heeft op privé-gebruik.

Aan derden betaalde kosten zijn in beginsel niet aftrekbaar
Kosten die voor eigen rekening worden betaald, zijn niet in aftrek te nemen. Zowel niet voor zakelijk- als privégebruik. Echter... Een werknemer kan echter wel met zijn werkgever overeenkomen dat bijvoorbeeld brandstofkosten en tol worden vergoed. In ruil daarvoor kan een bijdrage ineens worden betaald aan de werkgever en deze kan vervolgens weer in mindering worden gebracht op de bijtelling wegens privé-gebruik. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Een werkgever kan er ook voor kiezen om op declaratiebasis voor de auto gemaakte kosten onbelast te vergoeden; dit voor zowel zakelijk- als privé-gebruik. Denk aan brandstof- en reparatiekosten in het buitenland, parkeerkosten en de kosten van eigen accessoires. Boetes in principe niet.

Tip
  • Zet zoveel mogelijk op papier met de werkgever om misstanden achteraf te voorkomen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
Officiële vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet