Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?

Auteur: Mister Money woensdag 20 november 2013
Tot ruim 20 procent korting op de premie van je basisverzekering. Wie wil dat nou niet? Voor wie gezond is en weinig gebruik maakt van zorg, valt er een korting van bijna 240 euro op jaarbasis te behalen door het eigen risico bij de zorgverzekering vrijwillig te verhogen met 500 euro. Maar is het verhogen van het eigen risico verstandig? En hoeveel risico loop je dan?

Tip! Zorgverzekering vergelijken 2014: In het overzicht met de premie ziektekostenverzekering van alle verzekeraars, kun je direct zien hoeveel korting je krijgt bij een vrijwillig eigen risico. Zo weet je meteen welke verzekeraar de goedkoopste ziektekostenverzekering biedt voor het door jou gekozen eigen risico.

10 procent kies hoger eigen risico zorg

In 2013 koos tien procent van alle verzekerden ervoor het verplichte eigen risico van 350 euro vrijwillig te verhogen. 64 procent daarvan koos voor het maximale vrijwillige eigen risico van 500 euro. Zij kregen hiermee in 2013 gemiddeld een korting van 230 euro op de premie van de basisverzekering.

Toch durfde 90 procent van de verzekerden het dus niet aan het eigen risico te verhogen. Voor een deel van hen zal dit ook een zeer verstandige keuze zijn. Immers, als je chronisch ziek bent of om een andere reden veel zorgkosten maakt in een jaar, loont het vaak niet om het eigen risico te verhogen. Je moet dan immers een groter deel van je zorgkosten zelf betalen.

Koudwatervrees

Maar voor een groot deel van deze mensen zal het ook om koudwatervrees gaan. Zij vinden het bijvoorbeeld eng om het eigen risico te verhogen, omdat zij bang zijn bij onverwachte ziektekosten ineens een groot deel van de zorg zelf te moeten betalen. Bij een maximaal eigen risico kan dit in 2014 oplopen tot 860 euro (360 euro verplicht eigen risico + 500 euro vrijwillig).

Uit cijfers van marktonderzoeker Vektis blijkt dat van alle verzekerden die kozen voor een maximaal vrijwillig eigen risico, ongeveer 14 procent dit volledig volmaakte. Voor 75 procent van verzekerden die deze stap waagden heeft dit niet tot extra zorgkosten geleid. Het mag duidelijk zijn, een gokje wagen met eigen risico is lang niet zo risicovol als het lijkt.

Hoeveel risico loop je?

Verhoog je in 2014 je eigen risico naar 860 euro, dan bespaar je gemiddeld 240 euro op de premie van de verzekering. In ruil hiervoor loop je het risico dat je 500 euro extra aan zorgkosten moet maken. Als je hier de korting die je krijgt van aftrekt, kom je uit op een bedrag van 260 euro waarvoor je een risico loopt. Maar zoals blijkt uit de cijfers van Vektis, maakt veruit het grootste deel het eigen risico niet volledig vol. Vektis schat ook in dat je als consument in 2014 gemiddeld 232 euro kwijt bent aan het eigen risico. Dit is zelfs nog minder dan het verplichte eigen risico van 360 euro.

Kortom: Als je dit jaar toch de stap durft te wagen om het eigen risico te verhogen, kun je als je gezond bent en weinig zorg gebruikt veel geld besparen. Het risico dat je in ruil hiervoor loopt is relatief klein. Zeker als je zorgt dat je nog een spaarpotje achter de hand hebt voor als je toch ineens zorg nodig hebt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken
We moeten meer geld uitgeven


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet