Over Mister Money | Contact
Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Eigen Woning Forfait 2006

Auteur: Mister Money Zondag 1 januari 2006
Veruit de meeste mensen die besluiten om een woning te kopen moeten om deze te kunnen betalen een hypotheek afsluiten. Als de belastingaangifte ingevuld moet worden dan krijgt de eigen woningbezitter te maken met het eigenwoningforfait (afgekort EWF).

De Belastingdienst ziet de eigen woning als een bron van inkomsten in natura. Het eigenwoningforfait valt hierom in box 1 onder de belastingpost ‘inkomsten uit eigen woning’.

Berekening EWF
Het EWF kan alleen berekend worden als de woningbezitter de waarde van de woning kent. Periodiek stelt de gemeente een woningwaarde vast op basis van de Wet waardering Onroerende Zaken. In de volksmond wordt deze woningwaarde WOZ-waarde genoemd. Het EWF is gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woning. Als de belastingaangifte over 2006 invult dan moet je de WOZ-waarde van 1 januari 2003 gebruiken. De WOZ-waarde moet je vervolgens vermenigvuldigen met een vast percentage. Bij een WOZ-waarde van 75.000 euro of meer dient dit met een percentage van 0,6 procent vermenigvuldigd te worden tot een maximum van 8.900 euro.

Het EWF wordt vervolgens afgetrokken op de aftrekpost van alle rente en kosten die betrekking hebben op de hypotheek die gebruikt is voor de aankoop, verbetering of onderhoud van het pand. Er is sprake van negatieve inkomsten uit de eigen woning. In stap 2 vindt je een rekenvoorbeeld.

Er kan ook sprake zijn van een positief resultaat. Hiermee krijg je te maken al je een hogere WOZ-waarde hebt en een kleine lening. Echter, er is nooit sprake van een positief saldo inkomsten uit eigen woning. Dit wordt ‘aftrek wegens geringe of geen eigenwoningschuld’ genoemd. Bekijk het rekenvoorbeeld.

In de praktijkIn voorbeeld een gaan wij uit van een hoge hypotheek. In het tweede voorbeeld gaan wij uit van een kleine hypothecaire lening.

Voorbeeld 1
Fred woont in 2006 in een eigen woning. De WOZ-waarde is vastgesteld op 235.000 euro. Fred heeft om de woning te kunnen kopen een hypotheek afgesloten van 250.000 euro tegen een hypotheekrente van vijf procent. De totale lening is gebruikt voor de aankoop van de eigen woning. De inkomsten uit Fred zijn eigen woning worden als volgt berekend:

Rekenvoorbeeld 1
EWF
Aftrekbare posten
(€ 235.000 : 100 x 0.6%)
(€ 250.000 : 100 x 5.0%)
= € 1.410
= € 12.500,00 minus
Saldo inkomsten
uit eigen woning
 = - € 11.090 (= aftrekpost)

Voorbeeld 2
Joris woont heel 2006 in een eigen woning. De gemeente heeft de woning een WOZ-waarde toegekend van 235.000 euro. Joris heeft slechts nog een kleine lening op het pand van 25.000 euro met een rente van 4 procent. Zijn inkomsten uit eigen woning worden als volgt berekend.

Rekenvoorbeeld 2
EWF
Aftrekbare posten
(€ 235.000 : 100 x 0.6%)
(€ 25.000 : 100 x 5.0%)
= € 1.1410
= € 1.000,00 minus
Saldo inkomsten
uit eigen woning

Speciale aftrek
inkomsten uit
eigen woning
 = - € 410 (= aftrekpost)

= + € 410 (= aftrekpost)
Per saldo = € 0

De berekening laat zien dat Joris geen enkel voordeel heeft van de hypotheekrente aftrekmogelijkheden. Zijn bruto betaalde hypotheekrente is netto. Daarom zou Joris kunne overwegen om deze kleine hypothecaire schuld in te lossen. Hij heeft immers nooit een positief saldo inkomsten uit eigen woning.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Eigenwoningforfait 2014 - Uitleg en berekenen
Eigen woning forfait 2013
Eigen Woning Forfait 2012
Eigen Woning Forfait 2011
Eigen Woning Forfait 2010

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet