Over Mister Money | Contact
Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Eigen Woning Forfait 2007

Auteur: Mister Money Maandag 1 januari 2007
De meeste mensen die een eigen woning kopen moeten hiervoor een hypotheek afsluiten. Bij het invullen van de belastingaangifte krijgt de eigen woningbezitter te maken met het eigenwoningforfait (EWF). Het EWF valt onder de post: “Inkomsten uit eigen woning”.

Als de eigen woning als hoofdverblijf wordt gebruikt dan ziet de Belastingdienst dit als een bron van inkomsten in natura. Het EWF valt in box 1 van de inkomstenbelasting.

Om het EWF te berekenen moet je weten wat de waarde van je woning is. De gemeente stelt periodiek een waarde vast op basis van de Wet waardering Onroerende Zaken. Deze waarde wordt in de volksmond de WOZ-waarde genoemd. De hoogte van het EWF is gekoppeld aan de WOZ-waarde van het huis. Bij het invullen van de aangifte moet je de peildatum van 01-01-2005 gebruiken. Om het EWF te berekenen moet je de WOZ-waarde vermenigvuldigen met een vast percentage . Vanaf een WOZ-waarde vanaf 75.000 euro is dit een percentage van 0,55 procent met een maximum van 8.900 euro.

Het berekende EWF wordt in mindering gebracht op de aftrekpost van alle rente en kosten die samen hangen met de hypothecaire geldlening die gebruikt is voor aankoop, onderhoud of verbetering van de eigen woning. Dit zijn de negatieve inkomsten uit de eigen woning. Een voorbeeld hiervan vind je in stap 2.

Het saldo van het EWF min de aftrekbare kosten kan ook positief zijn. Dit is het geval als je een hoge WOZ-waarde hebt en een kleine hypotheek. Let op: Er is geen sprake van een positief saldo inkomsten uit eigen woning. Deze regeling wordt ‘aftrek wegens geringe of geen eigenwoningschuld’ genoemd. Ook hier geven wij een voorbeeld van.

Voorbeeld 1
Jan woont heel 2007 in een eigen woning. De WOZ-waarde is vastgesteld op 235.000 euro. Jan heeft een hypotheek afgesloten van 250.000 euro tegen een rente van vijf procent. Jan heeft de gehele hypotheek gebruikt om de woning te kunnen financieren. Zijn inkomsten uit eigen woning worden als volgt berekend:

Rekenvoorbeeld 1
EWF
Aftrekbare posten
(€ 235.000 : 100 x 0.6%)
(€ 250.000 : 100 x 5.0%)
= € 1.410
= € 12.500,00 minus
Saldo inkomsten
uit eigen woning
 = - € 11.090 (= aftrekpost)

Voorbeeld 2
Piet woont heel 2007 in zijn eigen koophuis. De WOZ-waarde is vastgesteld op 235.000 euro. Piet woont al 25 jaar in deze koopwoning en heeft een hypotheek van 25.000 euro met een rente van vier procent. De inkomsten uit eigen woning worden als volgt berekend.

Rekenvoorbeeld 2
EWF
Aftrekbare posten
(€ 235.000 : 100 x 0.6%)
(€ 25.000 : 100 x 5.0%)
= € 1.1410
= € 1.000,00 minus
Saldo inkomsten
uit eigen woning

Speciale aftrek
inkomsten uit
eigen woning
 = - € 410 (= aftrekpost)

= + € 410 (= aftrekpost)
Per saldo = € 0

Piet kent dus geen voordeel van de hypotheekrenteaftrek mogelijkheden. Zijn bruto betaalde hypotheekrente is netto. Piet zou ervoor kunnen kiezen om zijn kleine resterende schuld in te lossen omdat hij geen positief saldo inkomsten uit eigen woning heeft.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Eigenwoningforfait 2014 - Uitleg en berekenen
Eigen woning forfait 2013
Eigen Woning Forfait 2012
Eigen Woning Forfait 2011
Eigen Woning Forfait 2010

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet