Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Eigen zaak en een woning kopen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 24 september 2008
Je hebt een eigen zaak en haalt daar een leuk inkomen uit. De huurwoning waar je al jaren woont ben je nu wel zat en daarom besluit je dat je een woning wilt kopen. De financiering zal met jouw inkomen toch geen probleem zijn? Lees hier alles over de eigen zaak en het kopen van een woning.

Wie als ondernemer een hypotheek wil afsluiten kan geen werkgeversverklaring overleggen. In plaats daarvan moet je over meerdere jaren je inkomen als ondernemer aantonen. Dat betekent: jaarcijfers aanleveren, aangiften en aanslagen IB. Over drie kalenderjaren: bij de meeste banken maak je geen kans op een hypotheek als je nog geen drie jaar zelfstandig ondernemer bent. Ze willen dat je een stabiel en bij voorkeur stijgend inkomen laat zien. Heb je duidelijke en goede cijfers, dan hoeft een hypotheek geen probleem te zijn. Cijfers waar allerlei haken en ogen aan zitten maken minder kans.

Verschil met werknemers
Lang niet alle banken zijn bereid zelfstandig ondernemers te financieren. Ze vinden het te veel risico of te veel werk in de verstrekking. De geldverstrekkers die wel open staan voor de ondernemer zijn ook wat voorzichtiger dan bij werknemers. Mensen in loondienst kunnen doorgaans tot maximaal 125 procent van de executiewaarde van het huis aan hypotheek krijgen. Voor zelfstandigen ligt de grens vaak lager: bijvoorbeeld op 100 procent of 110 procent van de executiewaarde. Zo’n lagere verstrekking houdt in dat je bij de aankoop van een woning eigen geld mee moet brengen. Voor een aankoop inclusief kosten heb je grofweg 125 procent van de executiewaarde nodig. Gelukkig zijn er ook geldverstrekkers die ondernemers wel 125 procent van de executiewaarde willen verstrekken – als ze positief zijn over je cijfers tenminste.

Nationale Hypotheek Garantie
Wanneer de woning die je wilt aankopen niet in een hoge prijsklasse ligt kan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) misschien uitkomst bieden. Bij een hypotheek met NHG besteedt de bank het risico op verlies in feite uit, waardoor zij het eigenlijk alleen maar interessant vinden of je aan de normen voldoet. De verstrekking aan een zelfstandig ondernemer verschilt daarbij niet van de verstrekking aan een werknemer: de koopsom plus alle kosten kunnen worden gefinancierd, waarbij het maximale hypotheekbedrag 265.000 euro bedraagt. Bij de aankoop van een bestaande woning kom je alleen in aanmerking voor NHG als de koopsom niet hoger is dan 236.607 euro.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet