Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen
Eigenwoningforfait en de fiscus
Mensen die een eigen woning bezitten, krijgen te maken met het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een bedrag dat in box I bij je inkomen wordt opgeteld. Het forfait dient op de belastingaangifte ingevuld te worden onder het kopje: 'inkomsten uit eigen woning'. De hoogte van het eigenwoningforfait is gekoppeld aan de WOZ-waarde van de koopwoning.

Eigenwoningforfait 2014 - Uitleg en berekenen - Heb je een eigen woning, dan heb je financieel voordeel ten opzichte van mensen die huren, vindt de Belastingdienst. Daarom moet je bij de belastingaangifte een deel van de WOZ-waarde van je woning optellen bij je inkomsten. Dit heet het eigenwoningforfait. Over dit deel betaal je dus belasting. In 2014 betaal je, afhankelijk van de WOZ-waarde van je woning, maximaal 0,7 procent eigenwoningforfait.
Eigen woning forfait 2013 - Als je een eigen woning hebt, geniet je hiervan voordeel, doordat je goedkoop woont, zo redeneert de Belastingdienst. Daarom wordt bij de aangifte voor de inkomstenbelasting een deel van de woningwaarde opgeteld bij het inkomen in Box 1. Het eigenwoningforfait is het percentage van de waarde van de woning dat bij het inkomen wordt opgeteld. In 2013 is dit maximaal 0,6 procent van de woningwaarde.
Eigen Woning Forfait 2012 - Een deel van de waarde van je huis wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen. Het eigenwoningforfait is een percentage van de waarde van de woning dat voor het betalen van de belasting moet worden opgeteld bij het inkomen onder de post ‘inkomsten uit eigen woning’.In 2011 was dit nog 0,55 procent van de waarde van de woning. In 2012 is dit verhoogd naar 0,6 procent van de woningwaarde.
Eigen Woning Forfait 2011 - Wie een eigen woning heeft, heeft meestal een hypotheek afgesloten om deze te financieren. De rente en kosten over de hypotheek zijn aftrekbaar van het bruto inkomen bij de inkomstenbelasting. Deze aftrek wordt echter verminderd door het Eigen Woning Forfait. Aan deze regeling wijzigt ieder jaar wel iets, zo ook in 2011.
Eigen Woning Forfait 2010 - Mensen die een eigen woning bezitten, krijgen te maken met het eigen woning forfait. Het forfait is een bedrag in box 1 van ons belastingstelsel en wordt bij je inkomen opgeteld.
Eigen Woning Forfait 2009 - Mensen met een eigen woning moeten tijdens de belastingaangifte eigenwoningforfait opgeven. Het eigenwoningfortait tel je op bij je inkomen wanneer je jouw aangifte inkomstenbelasting doet.
Eigen Woning Forfait 2008 - Wie zijn eigen woning met een hypotheek bekostigd heeft krijgt bij het invullen van de aangifte te maken met het eigen woning forfait. Lees hier hoe het eigen woning forfait berekend kan worden.
Eigen Woning Forfait 2007 - Wie een eigen woning bezit moet bij de Belastingdienst en zogenoemd eigen woning forfait opgeven. Je telt dit bedrag op bij jouw inkomen wanneer je jouw aangifte inkomstenbelasting doet.
Eigen Woning Forfait 2006 - Mensen die een eigen woning bezitten moeten bij het doen van de belastingaangifte het eigen woning forfait opgeven. Elke vijf jaar wordt de WOZ-waarde van jouw koopwoning bepaald.

Tips
Eigenwoningforfait belasting: lage WOZ-waarde
Een lagere WOZ-waarde kan zeer gunstig uitpakken voor de belastingbetaler. Aan de hand van de vastgestelde WOZ-waarde word je aangeslagen voor verschillende belastingen en heffingen, waaronder het eigenwoningforfait.
Hypotheek aflossen soms voordelig
Wanneer er sprake is van een geringe eigenwoning schuld (hypotheek) en een relatief hoge WOZ-waarde kan het voordeliger zijn om de hypothecaire lening vervroegd af te lossen. De Wet Hillen houdt namelijk in dat het eigenwoningforfait wordt kwijtgescholden als je geen hypotheekschuld hebt.
Maak bezwaar tegen WOZ-waarde
Jaarlijks ontvang je de WOZ-waarde van je eigen woning. Het kan zinvol zijn om tegen het bedrag bezwaar te maken. De manier waarop de WOZ-waarde tot stand komt is niet altijd even nauwkeurig. Ook kan er iets gebeurd zijn waardoor de WOZ-waarde gedaald is.


Op zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken   
 
Huis kopen met hulp van je ouders Huis kopen met hulp van je ouders
Een huis kopen met hulp van je ouders kan de oplossing zijn wanneer de maximale lening die je kunt krijgen bij de bank ontoereikend is. Naast de hypotheek bij de bank slu... Woning kopen
Flexibiliteit hypotheek Flexibiliteit hypotheek
Naast de harde cijfers zijn ook de hypotheekvoorwaarden van belang bij het kiezen van een hypotheek. Deze kunnen tussen geldverstrekkers enorm verschillen. Waar vaak mind... Boete bij aflossen
De zoektocht naar een woning De zoektocht naar een woning
Voor veel mensen begint de zoektocht naar een woning op internet. Wanneer je op zoek gaat naar je eerste woning kan het je snel gaan duizelen door het grote aanbod. Schak... Aankoop woning


 
Wist u dat de advieskosten voor uw hypotheek meestal aftrekbaar zijn?
Wist u dat de huizenprijzen weer licht zijn gestegen?
Wist u dat starters vaker voor een huurwoning kiezen?
Wist u dat de vergrijzing een bedreiging voor de woningmarkt vormt?
Wist u dat er vaker woningen gedwongen worden verkocht?