Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Europese zorgpas Ė Uitleg en aanvragen

Auteur: Mister Money woensdag 30 juli 2014
Kom je tijdens je vakantie in het ziekenhuis terecht, dan wil je natuurlijk niet geconfronteerd worden met een peperdure rekening. Bij vakanties binnen Europa voorkom je dit door een Europese Zorgpas mee te nemen op reis. Met deze pas toon je aan dat je in Nederland bent verzekerd voor spoedeisende hulp in het buitenland en hoef je de rekening niet (helemaal) zelf te betalen.

In welke landen is de Europese zorgkaart geldig?

De Europese zorgpas, officieel European Health Insurance Card (EHIC), is geldig in alle landen die lid zijn dan de EEG. Dit zijn: BelgiŽ, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-BrittanniŽ, Hongarije, Ierland, IJsland, ItaliŽ, Liechtenstein, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, RoemeniŽ, SloveniŽ, Slowakije, Spanje, TsjechiŽ en Zweden.
Daarnaast geldt deze Europese zorgkaart in Zwitserland, MacedoniŽ en AustraliŽ.

Let op: In BosniŽ-Herzegovina, KaapverdiŽ, Marokko, ServiŽ, Montenegro, TunesiŽ en Turkije toon je met een E-111 formulier aan dat je bent verzekerd in Nederland. Dit formulier vraag je telefonisch aan bij je zorgverzekeraar.

Wat krijg je vergoedt met deze Europese verzekeringspas?

De Europese Zorgpas geeft recht op een vergoeding voor spoedeisende medische zorg tot het bedrag dat de basisverzekering of het ziekenfonds van het land zelf vergoedt. Moet je bijvoorbeeld tijdens je vakantie in Frankrijk naar het ziekenhuis, dan declareert het ziekenhuis bij jouw zorgverzekeraar het bedrag dat je volgens de Franse zorgverzekering vergoed zou krijgen. Is de behandeling duurder? Dan moet je het resterende bedrag nog wel zelf betalen. Deze eigen bijdrage declareer je bij thuiskomt zelf bij je Nederlandse zorgverzekeraar.

Let op: Privéklinieken accepteren de zorgpas niet altijd. Waardoor je de rekening alsnog zelf moet voorschieten.

De kosten voor een bezoek aan een huisarts of voor medicijnen bij een apotheek worden niet vergoedt met de Europese Zorgpas. Je betaalt dit dus zelf en declareert bij thuiskomst de kosten bij je zorgverzekeraar.

Tip! Neem als je medische hulp nodig hebt in het buitenland altijd contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. De medewerkers vertellen je of de verzekeraar de medische kosten vergoedt. Bij sommige zorgverzekeraars vergoedt de verzekering alleen de kosten als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. De medewerkers van de alarmcentrale kunnen je ook vertellen naar welke dokter of ziekenhuis je mag gaan. Het telefoonnummer van de alarmcentrale staat op de Europese Zorgpas.

Hoe vraag ik de Europese zorgverzekeringskaart aan?

Pak allereerst even de zorgpas van je verzekeraar erbij. Vaak is de Europese zorgpas al op de achterkant geprint. Is dit bij jou niet het geval? Dan vraag je deze Europese zorgverzekeringskaart eenvoudig online aan via www.ehic.nl. Bij de zorgverzekeraars Anderzorg en Menzis kun je de Europese zorgpas ook via de website van de verzekeraar aanvragen.

Let op: De Europese zorgpas is persoonsgebonden. Vraag dus voor ieder gezinslid (volwassenen en kinderen) een eigen pas aan.

Tip! Vraag de Europese zorgpas minimaal een week voor vertrek aan. Het duurt namelijk ongeveer vier werkdagen voordat de aanvraag is verwerkt en de post de pas bij je bezorgt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Reisverzekering en bagage- Tips en uitleg vergoedingen
Europese zorgpas mee op vakantie
Besparen op reisverzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!