Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Europese zorgpas voorkomt ellende tijdens vakantie

Auteur: Annette Zeelenberg Donderdag 15 mei 2008
Veel Nederlandse vakantiegangers kennen hem nog niet: de Europese Zorgpas. Terwijl deze pas, die in 2006 is ingevoerd, je veel ellende en rompslomp kan besparen als je in het buitenland medische hulp nodig hebt. Punt is dat je de zorgpas zelf moet aanvragen.

Als je tijdens je vakantie in het buitenland iets overkomt heb je als Nederlandse zorgverzekerde recht op medisch noodzakelijke hulp. Je moet echter in een buitenlands ziekenhuis wel kunnen aantonen dat je verzekerd bent voor ziektekosten. Veelal kan dat met je eigen Nederlandse verzekeringskaart, maar lang niet overal wordt deze kaart geaccepteerd.

Medische hulp geweigerd
Dat kan er volgens de Verzekeraars Hulp Dienst (VHD) toe leiden dat je geen medische hulp krijgt of dat je de ziekenhuisrekening eerst zelf moet betalen. Dat is vervelend want medische kosten pakken al snel erg hoog uit. Ook kan het gebeuren dat je een borgsom moet betalen of je paspoort in het ziekenhuis moet achterlaten. Hierdoor kun je het land pas verlaten als jouw verzekeraar een garantie heeft afgegeven.

Recht op hulp
Je kunt deze problemen voorkomen door bij je eigen zorgverzekeraar de Europese Zorgpas oftewel European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen. Deze pas geeft je overal in Europa recht op medisch noodzakelijke hulp bij ziekte of een ongeval. Ook in AustraliŽ, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland kun je de kaart gebruiken.

Voordeel is daarnaast dat je de medische kosten niet zelf hoeft voor te schieten. De buitenlandse zorgverlener declareert de factuur rechtstreeks bij je eigen zorgverzekeraar in Nederland. Dat scheelt je naast het voorschieten van de kosten ook nog een hoop rompslomp.

Toch nog betalen
Dat je medische rekeningen in het buitenland niet vooraf zelf hoeft te betalen, betekent echter niet dat je nooit kosten maakt. Dat is afhankelijk van je afgesloten (aanvullende) zorgverzekering. Achteraf bepaalt jouw zorgverzekeraar of je polis toereikend is voor de gemaakte kosten. Mogelijk moet je dus toch nog een deel van de kosten betalen. Maar in ieder geval merk je daar later pas wat van, en niet terwijl je in een vreemd land met een gebroken been aan de ziekenhuisbalie staat.

Zelf aanvragen
Alle zorgverzekeraars zijn sinds 2006 verplicht om de zorgpas gratis te verstrekken. Nederland is echter het enige Europese land dat deze pas niet automatisch aan verzekerden toestuurt. Slechts enkele verzekeraars hebben de Europese zorgpas samengevoegd met de Nederlandse zorgverzekeringskaart. Ga je op vakantie, vraag de pas dan zelf aan. Dat kan bij je eigen zorgverzekeraar of op www.ehic.nl.

Tips
 • Wacht niet te lang met het aanvragen van de Europese Zorgpas. Het kan even duren voor je de pas in huis hebt.
 • De kaart is persoonlijk en moet daarom voor alle leden van het gezin apart aangevraagd worden, ook voor kinderen onder 18 jaar.
 • De EHIC is maximaal een jaar geldig. Vraag de kaart dus ieder jaar opnieuw zelf aan.
 • Dekt je zorgverzekering de kosten van medische hulp in het buitenland niet volledig, dan kun je deze kosten mogelijk nog op je eventuele reisverzekering verhalen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Doorlopende reisverzekering niet altijd voordeligste optie
Europese zorgpas: vraag hem snel aan
Geen schadevergoeding voor gedupeerde vakantieganger
Reizen: De invloed van vliegtax
Auto van de zaak en vakantie

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet