Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Even geen hypotheekrente betalen?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 8 oktober 2008
Het kan natuurlijk voorkomen: er gebeurt iets waardoor je een tijdje niet in staat bent om je hypotheeklasten te betalen. In de meeste situaties is dat geen optie. De maandlast van je hypotheek moet je gewoon netjes voldoen, anders kun je in behoorlijke problemen terechtkomen. Helemaal in deze tijd, waarin de banken zich strenger aan alle regeltjes houden. Ook bij achterstallige betalingen: na drie maanden kun je al een BKR-codering achter je naam krijgen. En voordat je het weet is het zover dat de bank besluit jouw woning dan maar te verkopen om het verschuldigde geld te krijgen.

Rentevakantie
Nu kan het zo zijn dat er in de voorwaarden van jouw hypotheek de zogenaamde Ďrentevakantieí is opgenomen. Dat houdt letterlijk in de je de hypotheekrente op vakantie kunt sturen: voor een bepaalde periode mag je de betaling achterwege laten. Het is natuurlijk niet zo dat je die rente niet betaalt. In de praktijk worden de bedragen bijgeboekt op de hypotheekschuld, waardoor de bank uiteindelijk dat geld heus wel krijgt.

Rente over de rente
Klinkt misschien aantrekkelijk? Realiseer je wel dat je over de op de hypotheekschuld bijgeboekte rentebedragen in de toekomst ook rente gaat betalen. Je sluit in feite een lening af voor het betalen van je rente. Die extra te betalen rente is niet fiscaal aftrekbaar: het geleende bedrag is immers niet gebruikt voor de eigen woning maar om de hypotheeklast mee voor je uit te schuiven.

Hypotheekvoorwaarden
De mogelijkheid om je hypotheekrente op vakantie te sturen is lang niet in alle hypotheekproducten opgenomen. Het geeft maar weer aan hoe belangrijk het is om bij het afsluiten van een hypotheek niet alleen naar de rente te kijken, maar zeker ook naar de voorwaarden.

Krediethypotheek
Overigens kun je de mogelijkheid om de hypotheekrente even niet uit je maandbudget te betalen ook zelf creŽren. Het is immers niets anders dan het opnemen van geld uit een krediet. Dat kan een doorlopend krediet zijn, of een in jouw hypotheekconstructie mee te nemen onderdeel in de vorm van een krediethypotheek.

Alleen tijdelijk
Houd goed in de gaten dat je deze manier van rentebetaling alleen toepast voor tijdelijke probleemsituaties. Het gebruik van deze optie geeft immers aan dat je niet in staat bent om je financiŽle maandplaatje sluitend te houden. Dat moet niet te lang duren, anders worden jouw financiŽle problemen alleen maar groter. Klop op tijd aan bij de instanties die er zijn om je te helpen met rondkomen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet