Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Exotisch beleggen blijft riskant

Auteur: Annette Zeelenberg Donderdag 2 maart 2006
Tropisch hardhout, vanilleplantages of zelfs struisvogeleieren; je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er in beleggen. Voorheen was er geen enkel toezicht op dit soort exotische en vaak risicovolle beleggingsobjecten. Daar is nu verandering in gekomen. De financiŽle waakhond AFM houdt sinds dit jaar aanbieders van exotische beleggingsobjecten nauwlettend in de gaten. Toch betekent dat niet dat deze beleggingen nu minder riskant zijn.

De verhalen van gedupeerde beleggers zijn welbekend. Verleid door de hoge rendementen investeerden ze hun geld in allerlei exotische fondsen als teakhout of ananas. Door wanbeheer, ongeldige contracten of onhaalbare prognoses raakten een aantal hun inleg kwijt. Vooral onder particuliere beleggers vielen er de laatste jaren harde klappen. Toch blijven deze alternatieve beleggingsobjecten - variŽrend van viskwekerijen tot vakantiehuisjes - een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op beleggers. De Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) schat dat particulieren ongeveer anderhalf miljard euro in beleggingsobjecten hebben geÔnvesteerd.

Nieuwe regels
Het goede nieuws is dat consumenten sinds dit jaar beter beschermd zijn tegen de risico's van exotische beleggingen. De financiŽle waakhond AFM houdt sinds de introductie van de Wet FinanciŽle Dienstverlening dit jaar, een scherp oogje in het zeil. Niet alleen door de aanbieders van beleggingsobjecten onder toezicht te plaatsen maar ook door strengere eisen te stellen. Zo mogen deze financiŽle dienstverleners alleen nog diensten aanbieden als ze een vergunning hebben. En zijn ze verplicht hun (potentiŽle) klanten uitvoerig te informeren. Ook moeten ze een financiŽle bijsluiter hebben waarin de risico's, de looptijd en de kosten duidelijk vermeld staan. Al deze nieuwe regels moeten er voor zorgen dat consumenten een verantwoorde keuze kunnen maken bij de aanschaf van een beleggingsobject.

Risico blijft
Het minder goede nieuws is dat dit verscherpte toezicht de risico's van exotische beleggingen niet kan uitsluiten. Seger Pijnenburg, woordvoerder van AFM: "Wij houden alleen toezicht op de aanbieders van beleggingsobjecten en niet op het product zelf. Het beleggingsobject kan nog altijd risico's met zich meebrengen", benadrukt hij. Het gaat vaak om projecten in exotische oorden. Daardoor heb je weinig zicht op de omstandigheden. De oogst van een vanilleplantage kan mislukken door een natuurramp en de opbrengst van teakhout kan tegenvallen door illegale houtkap. Ook valutarisico's en een corrupte lokale overheid kunnen een rol spelen. "Bedenk bij de aanschaf van een beleggingsobject altijd wat je precies koopt", adviseert Pijnenburg. "Lukt het niet om daar achter te komen, laat je dan adviseren door een specialist. En realiseer je: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Dat is een inmiddels een natuurwet waar je vanuit kunt gaan".

Illegaal
Uiterlijk 1 mei 2006 wordt op de website van de AFM een register openbaar gemaakt waarin je checken welke aanbieders een Wfd-vergunning hebben. Daarbij kun je er vanuit gaan dat aanbieders die niet op lijst staan, illegaal en dus te wantrouwen zijn. De AFM waarschuwt op haar site overigens voor aanbieders met dubbele petten: "Een financiŽle dienstverlener met een vergunning kan daarnaast nog diensten aanbieden die van toezicht zijn vrijgesteld (bij beleggingsobjecten vanaf 50.000 euro). De aanbieder is dan wel verplicht om dit kenbaar te maken aan de (potentiŽle) klant".

De feiten op een rij:
  • De AFM begint dit jaar met toezicht op beleggingsobjecten. Aanbieders ervan moeten een vergunning hebben en hun klanten informeren over ondermeer de risico's.
  • De nieuwe regels moeten consumenten beter beschermen tegen de risico's van exotische beleggingen.
  • Het verscherpte toezicht komt voor uit de Wet FinanciŽle Dienstverlening die sinds dit jaar in werking is getreden.
  • Meer informatie: www.afm.nl

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet