Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Expirerende Lijfrente verzekering; de mogelijkheden

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) zondag 22 december 2013
Een lijfrente verzekering is de opbouw van een kapitaal gedurende een vooraf vastgestelde periode. Aan het einde van deze periode expireert de lijfrenteverzekering en zal het lijfrentekapitaal vrijkomen. Wat zijn de mogelijkheden met dit kapitaal?

Uit laten keren: een direct ingaande lijfrente
De looptijd van de lijfrentepolis is ten einde en er kan uitgekeerd gaan worden. Dit wordt gedaan door een direct ingaande lijfrente aan te kopen. Zie hier voor de mogelijkheden bij de aankoop van een lijfrente, om zo in termijnen de uitkering te ontvangen. Omdat de aankoop van een lijfrente in polisvorm plaatsvindt, zijn er kosten mee gemoeid. Ook ontvang je rente over het nog niet uitgekeerde kapitaal. Het is verstandig om verschillende partijen te vergelijken.

Doorstorten als koopsom tot een later tijdstip
De lijfrenteverzekering is lang geleden afgesloten en de einddatum is in zicht. Het is goed mogelijk dat de uitkering nog niet hoeft plaats te vinden, om de eenvoudige reden, dat het geld nog niet nodig is - de persoonlijke situatie is gewijzigd. Het kapitaal kan dan als koopsom worden doorgestort tot een later tijdstip. Omdat een dergelijke koopsom kosten met zich meebrengt en er rente over het kapitaal wordt vergoed, is het verstandig om diverse partijen te vergelijken.

Voortijdig een lijfrente aankopen
Er kunnen zich situaties voordoen, waarin het opgebouwde kapitaal eerder wenselijk is. De mogelijkheid bestaat om een lijfrenteverzekering voortijdig uit te laten keren. In principe zal de waarde in de polis dienen als koopsom voor een aan te kopen direct ingaande lijfrente, welke loopt tot de 65-jarige leeftijd. Met andere woorden: de waarde wordt uitgesmeerd tot de 65-jarige leeftijd wordt bereikt.

Premie vrij maken
Er zijn mensen met een lijfrenteverzekering, die geen pensioentekort hebben en de premie niet in aftrek kunnen nemen van de inkomstenbelasting in box 1. Er kan dan gekozen worden om geen premie meer te betalen en de polis te laten doorlopen tot einddatum. Het kan dan wel zo zijn, dat - door kosten of slecht rendement - de polis minder waard wordt. Doorstorten in een koopsompolis is een mogelijkheid. Ook kan premie betaald blijven worden, maar let op: omdat de premie niet aftrekbaar is, zal de uitkering ook niet belast hoeven te zijn; de bewijslast ligt bij jou.

Lopende lijfrente verzekering afkopen
Er kunnen zich situaties voordoen, waarin het opgebouwde kapitaal direct nodig is. De mogelijkheid bestaat om een lijfrenteverzekering af te kopen. Echter, omdat op het kapitaal een belastingclaim zit, zal dit ongunstig uitpakken. De bruto afkoopwaarde wordt verminderd met 20% revisierente (een soort boete) en verminderd met de verschuldigde inkomstenbelasting over de ingelegde premies. Er zal relatief weinig overblijven en afkoop is niet aan te raden.


2 reacties verbergen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 


Reacties:

Naam: M.Stienstra
Bericht: Bij spaarrentes is het eenvoudig banken met elkaar te vergelijken.  
Waar vind ik een plek waar ik aanbiedingen voor mijn exprerende koopsompolis kan vergelijken?  
Het lijkt erop dat ik met alle banken een gesprek aangaan om ze een aanbieding te laten doen.  
De bank (Allianz) wil alleen via en adviseur praten. Mijn ervaring is dat deze niet de beste aanbieding voor mij vindt. Hij heeft door de, voor mij niet zichtbare, aan hem uitbetaalde provisie andere belangen dan ik. Op mijn vraag om het zelf te doen verschuilen zowel de maatschappij als de adviseur zich achter de mij onbekende regels van de financiele autoriteit. Ik voel mij behoorlijk buiten spel gezet.  

Naam: Frits van Hoyink
Bericht: Ook een aardige: heb een polis tbv opbouw pensioen bij Aegon waarvan nu blijkt dat Aegon het fiscaal voordeel in haar eigen tas stopt. Dit stond uiteraard niet in de "eerlijke" offerte. Bij aankoop lijfrente is het vervolgens weer kassa voor Aegon: eerste en doorlopende kosten, etc etc maw voor Aegon is het weer volop feest. En als ik dood neerval gaan de champagnekurken knallen in de directiekamer van Aegon want dan valt het restant kapitaal ook nog eens in hun diepe woekertas. Ik betaal voor een beetje pensioen, Aegon pikt alle voordelen.....wie is hier nu stapelgek? Overheid doe svp iets aan deze giga graaierij!

Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
De Lijfrente; Belasting en Tips
De lijfrente verzekering toegelicht
Mogelijkheden bij de Direct Ingaande Lijfrente
Bijzondere aandacht: ingangsdatum 16 oktober 1990
Sparen voor uw pensioen, de lijfrente verzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet
  Zorgverzekering vergelijken 2019