Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Extra schuldenregister in de maak

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 23 april 2008
Er wordt al heel lang over gesproken: een schuldenregister waarin bijvoorbeeld ook huurachterstanden en onbetaalde energierekeningen uit blijken. Nu heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigd dat het er gaat komen. Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel zijn ze bezig met het bouwen van het informatiesysteem. In de eerste helft van volgend jaar moet het operationeel zijn.

Als we het hebben over de alom bekende BKR-registratie gaat dat om de gegevens in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Dit systeem registreert kredieten, kredietfaciliteiten en gsm-abonnementen. Kredietverstrekkers zijn verplicht het te raadplegen voordat ze iemand een lening geven.

Nieuw register voor schulden
Het nieuwe register komt naast het CKI. Hierin kunnen banken nagaan of de kredietvrager andere schulden heeft. Een huurachterstand bijvoorbeeld: woningcorporaties gaan in het systeem aangeven wie de huur niet netjes betaalt. En energiebedrijven gaan registreren bij wie er betalingsproblemen zijn met de energierekening. Dit wijst immers meestal op financiŽle problemen. Deze proberen mensen dan op te lossen door een lening af te sluiten, waardoor ze vaak de problemen alleen maar groter maken.

Mensen met financiŽle problemen moeten daarbij geholpen worden. Velen zijn echter te trots om bij de hulpverlening aan te kloppen en verzinnen zelf oplossingen. Bijlenen lijkt dan dť oplossing: er komt een geldbedrag binnen waarmee rekeningen betaald kunnen worden. Dat geeft even ruimte om te ademen maar vervolgens zijn de maandlasten alleen maar hoger omdat het krediet ook maandlasten met zich meebrengt.

Hoe eerder schuldenproblematiek aangepakt wordt, hoe makkelijker het is om er weer uit te komen. Met het nieuwe register zullen probleemsituaties eerder herkend worden en kunnen kredietverstrekkers mensen doorverwijzen naar de hulpverlening.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
FinanciŽle opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet