Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Feest op de woningmarkt?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 22 juli 2009
Onlangs werden er nieuwe kwartaalcijfers van de NVM gepresenteerd. Juichend, want de huizenmarkt zou zich herstellen! De gemiddelde verkoopprijs van woningen was in het tweede kwartaal wat hoger dan in het eerste kwartaal van 2009. Hoera, het wordt weer feest op de woningmarkt, het leed is geleden.

Geloof jij het? Ik niet. Ja, de cijfers geloof ik wel – de NVM zal echt geen incorrecte cijfers publiceren. Het is alleen maar net hoe je die cijfers interpreteert. Een stijging van huizenprijzen in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal is namelijk niet meer dan normaal. Geen doorbraak van een trend, welnee. Gewoon: in de lente zien woningen er veel aantrekkelijker uit, zijn mensen vaak ook wat positiever gestemd. Met een wat hogere gemiddelde huizenprijs tot gevolg.

Een veel belangrijker conclusie van de NVM was dat woningverkopers niet erg bereid blijken om hun prijs te verlagen. Het aantal verkooptransacties is verschrikkelijk laag. Daar zit in mijn ogen een belangrijk probleem voor de activiteit op de woningmarkt. Kopers wachten tot de prijzen fors omlaag gaan (want dat is de voorspelling), verkopers willen hun prijs niet verlagen. Een patstelling die ervoor zorgt dat de huizenmarkt stilligt.

Zal de tijdelijke verhoging van de NHG grens hier verandering in brengen? Ik betwijfel het. Mij lijkt de kans groot dat potentiële kopers nog steeds een afwachtende houding aannemen tot de prijzen werkelijk goed zakken. Even leek het erop dat die verhoging wel erg interessant zou zijn voor banken, hypotheekadviseurs en mensen die helemaal niet willen verhuizen. Oversluiten met NHG in het kader van kwaliteitsverbetering van de woning zou voor velen een behoorlijk voordeel opleveren. Daar werd alleen snel een stokje voor gestoken: de hogere NHG-grens is alleen voor woningaankopen.

Is het dus feest aan het worden op de woningmarkt? Ik geloof er niets van. De boel komt pas weer op gang als de prijzen flink dalen. Of – maar dat kan nog wel even duren ben ik bang – als de crisis duidelijk voorbij is en mensen hun angst kwijtraken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet