Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

FinanciŽle buffer voorkomt dure lening

Auteur: Mister Money Dinsdag 1 juli 2008
Veel huishoudens sluiten in noodsituaties een lening af om toch de kosten van bijvoorbeeld een kapotte wasmachine te kunnen betalen. Op die manier ontstaan echter gemakkelijk geldproblemen. Het Nibud heeft nu onderzocht hoeveel geld je achter de hand zou moeten hebben om financiŽle problemen te voorkomen.

Een echtpaar met een koopwoning, twee kinderen en een netto maandinkomen van 2.800 euro heeft volgens de berekeningen van Nibud al gauw een buffer van 15.000 euro nodig. En een alleenstaande met een koopwoning en een netto maandinkomen van 1.800 euro zou eigenlijk 11.000 euro aan reserves moeten hebben.

Van dit bedrag kunnen (huishoudelijke) apparaten vervangen worden en daarnaast de kosten voor vakanties, een nieuwe auto of onderhoud aan de eigen woning betaald worden. Ook om schommelingen in het inkomen op te vangen is een financiŽle buffer zeer bruikbaar. Al blijft het natuurlijk wel zaak om de buffer te blijven aanvullen.

Lastig
De boodschap van het Nibud is duidelijk. Met een financiŽle buffer achter de hand, kun je financiŽle problemen voorkomen op het moment dat de auto het begeeft of als er een nieuwe koelkast moet komen. Bovendien is een dure lening zo niet nodig. Probleem is echter dat de meeste huishoudens het lastig vinden om die buffer op te bouwen. Dat blijkt wel uit de cijfers: 90 procent van de Nederlanders geeft aan een financiŽle buffer belangrijk te vinden, maar slechts de helft van hen heeft ook daadwerkelijk een spaarpot voor onvoorziene uitgaven.

Discipline
Waar loopt het spaak? Volgens Nibud kost het heel wat inspanning en discipline om te blijven reserveren voor gebeurtenissen die op de lange termijn kunnen plaatsvinden. ďDe korte termijnproblemen krijgen vaak voorrang en wanneer er extra geld binnenkomt, bijvoorbeeld het vakantiegeld, dan wordt dat vaak eerst gebruikt voor leuke dingenĒ.

Het opbouwen van een financiŽle buffer draait dus voor een groot deel om discipline. Iedere maand een bedrag apart zetten en extraatje als een bonus, gift of eindejaarsuitkering, niet direct verbrassen, maar op een spaarrekening zetten. Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker door iedere maand automatisch een bedrag te sparen via een automatische overschrijving van je bank. Zet het geld ook op een aparte spaarrekening zodat je niet in de verleiding komt om van het geld te snoepen. Daarnaast is er het advies om een spaarrekening met een hoge rente te openen.

Lagere inkomens
Maar wat nu als je een laag inkomen hebt en je die extraatjes juist hard nodig hebt? Hoewel het voor de lagere inkomens een stuk lastiger is om te sparen, is het niet onmogelijk. ďZorg voor overzicht op je inkomsten en uitgavenĒ, adviseert het Nibud. Dat kan door een begroting op te stellen. Hoeveel geld geef je uit, hoeveel komt er binnen? De kans is groot dat je zo al snel mogelijkheden ziet om te besparen. Zorg daarnaast dat je geen geld op de plank laat liggen. Maak gebruik van toeslagen zoals de huur- en zorgtoeslag en benut de subsidies voor lagere inkomens. Zo vergroot je de kans dat je maandelijks een bedrag overhoudt en een begin kunt maken met het aanleggen van je eigen financiŽle reserve.

Zelf berekenen
Het Nibud heeft een speciale tool ontwikkeld waarmee je zelf kunt berekenen hoe groot je minimale buffer zou moeten zijn. Gegevens als het inkomen, de gezinssamenstelling, de soort woning en leeftijd worden meegenomen in de berekening. Met deze buffer-berekenaar hoopt het Nibud het consumenten makkelijker te maken om geld apart te zetten. ĎWant wanneer consumenten weten hoeveel ze in hun situatie nodig hebben, kunnen zij daar veel gerichter naar toe werken.

Voorbeelden van adviesbuffers (bron: Nibud)
 • Alleenstaande met huurwoning + inkomen van 1800 euro netto: 6.300 euro
 • Echtpaar met koopwoning + gezamenlijk inkomen van 2800 euro netto: 13.200 euro
 • Alleenstaande ouder met 2 kinderen, koopwoning + inkomen van 2000 euro netto: 12.700 euro
 • Echtpaar met 2 kinderen, koopwoning + gezamenlijk inkomen van 2900 euro: 15.100 euro

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
FinanciŽle opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet