Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

FinanciŽle highlights van 2008

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Maandag 5 januari 2009
Een jaaroverzicht geven van de gebeurtenissen in de financiŽle wereld in 2008 is onbegonnen werk: als je even nadenkt over wat er allemaal gebeurd is duizelt het je direct. Toch doen we een poging om de belangrijkste zaken van het afgelopen jaar op een rijtje te zetten.

Kredietcrisis
Het monster dat kredietcrisis heet had 2008 volledig in zijn greep. Het begon met afschrijvingen en slechte cijfers bij banken, vervolgens gingen er in de Verenigde Staten zakenbanken over de kop en bleken financiŽle instellingen in Nederland er veel meer last van te hebben dan in eerste instantie gedacht. Het meest ingrijpende effect van de kredietcrisis blijkt echter niet te zitten in de cijfers en de afboekingen. Het ernstig beschadigde onderlinge vertrouwen tussen banken heeft enorme gevolgen voor de hele economische situatie.

Fortis en andere staatssteun
In september bleek Fortis in zeer zwaar weer terecht gekomen te zijn. Waar in eerste instantie een kapitaalinjectie het redmiddel moest zijn, kwam het uiteindelijk tot een overname van de Nederlandse onderdelen van Fortis door de staat. En Fortis was niet de enige financiŽle instelling die staatssteun nodig had. Ook ING, AEGON en SNS Reaal hebben een kapitaalinjectie ontvangen in ruil voor zeggenschap. Naast de kapitaalinjecties biedt de overheid ook de mogelijkheid om garanties af te geven voor leningen.

Spaargarantie & Icesave
De storm bij de financiŽle instellingen zorgde voor grote onzekerheid bij consumenten. In diverse Europese landen werd de overheidsgarantie op spaargelden uitgebreid. Zo ook in Nederland: de garantie werd tijdelijk uitgebreid naar Ä 100.000 per persoon per bank. Al snel moest er een beroep gedaan worden op de garantie. De Nederlandse tak van het IJslandse Landsbanki, Icesave, bleek begin oktober niet meer aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. Voor garantie op de eerste Ä 20.887 zouden de rekeninghouders een beroep moeten doen op de IJslandse overheid, het meerdere werd tot de garantiegrens door de Nederlandse regeling gedragen. Omdat er grote onduidelijkheid was over de capaciteit en intentie van IJsland om haar garantie waar te maken heeft Nederland ook dat stuk van de garantie overgenomen en de spaarders gecompenseerd.

Madoff
Alsof er nog niet genoeg onrust in de financiŽle wereld was werden we onlangs ook nog even geconfronteerd met een miljardenfraude die beleggers over de hele wereld heeft getroffen. Madoff heeft jarenlang in piramidevorm grote sommen geld binnengesleept. De stabiel hoge rendementen konden lang uitbetaald worden: de nieuwe gelden werden hiervoor gebruikt. Totdat het kaartenhuis instortte.

Woekerpolisschikkingen
In al dat geldgeweld zouden we nog bijna het onderwerp vergeten dat Nederland in 2007 zo bezighield: de woekerpolisaffaire. De afgelopen maanden hebben de belangenclubs overeenstemming bereikt met een aantal grote verzekeraars over compensaties voor de veel te hoge kosten die in rekening gebracht zijn bij beleggingsverzekeringen. Delta Lloyd, ING (Nationale Nederlanden) en Fortis (ASR) zijn er al uit, AEGON, SNS Reaal en Eureko (Achmea en Interpolis) zijn druk in gesprek om de woekerpolisellende zo snel mogelijk achter zich te laten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet