Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

FinanciŽle opvoeding voorkomt schulden

Auteur: Annette Zeelenberg vrijdag 21 december 2012
Jongeren hebben steeds vaker geldproblemen of schulden. Dit zou voorkomen kunnen worden door een goede financiŽle opvoeding, zo stelt het Nibud na een onderzoek. Jongeren die vertrouwd zijn gemaakt met geldzaken staan minder vaak rood, lenen minder en sparen bewuster.

Ruim een kwart van alle jongeren tot 25 jaar heeft financiŽle problemen en moeite om rond te komen, zo laten de cijfers Nibud zien. Ook de cijfers van Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet liegen er niet om. In 2007 had 7 procent van de jongeren tot 25 jaar zelfs dusdanige schulden dat zij in een schuldregeling terecht zijn gekomen. Vooral uitwonende en lager opgeleide jongeren hebben moeite met rondkomen.

Volgens het Nibud raken steeds meer jongeren in de schulden omdat ze onvoldoende zijn voorbereid op een financieel zelfstandig bestaan. Het ontbreekt hen aan kennis en inzicht in hun eigen financiŽn. Hierdoor zijn ze niet geschikt om de financiŽle verantwoordelijkheid aan te kunnen die ze vanaf hun 18e hebben.

Onverantwoord leengedrag
Het gebrek aan financieel wordt duidelijk zichtbaar in het leengedrag van jongeren boven de 21 jaar. Meer dan eenderde van hen leent geld, waarvan de helft bij de bank. Een groot aantal leent geld zonder van te voren gekeken te hebben of ze wel in staat zijn om de aflossing te betalen. En van het rentepercentage en de looptijd van de lening heeft 30 procent geen idee. Het Nibud vindt deze cijfers zorgelijk.

Ook in andere financiŽle zaken komt de financiŽle onwetendheid van jongeren naar voren. Veel jongeren weten niet hoe ze zorgtoeslag moeten aanvragen (40%), slechts 50 procent heeft een aansprakelijkheidsverzekering en sparen doen de meeste jongeren (55%) alleen als er geld overblijft. Hoe ouder en hoe meer verantwoordelijkheid, hoe meer moeite het kost om de financiŽn in balans te houden.

Wennen aan geld
Een financiŽle opvoeding thuis en op school heeft een positief effect op de manier waarop jongeren met geld omgaan. Ouders zouden hun kinderen volgens Nibud daarom al op jonge leeftijd moeten laten wennen aan geldzaken. Zo is zakgeld een goede manier om kinderen van af 6 jaar te leren dat Ďop ook echt op isí en leert kleedgeld scholieren met een groter budget om te gaan. Belangrijk daarbij is dat kinderen de kans krijgen om fouten te maken.

ďMaar een financiŽle opvoeding is meer dan je kind iedere week een paar euro zakgeld gevenĒ, stelt het Nibud. ďKinderen moeten leren keuzes te maken, reclames de baas te blijven en bijvoorbeeld een overzicht krijgen van hun inkomsten en uitgavenĒ.

Meer keuzes
Ook scholen zouden daarom meer aandacht moeten besteden aan geldzaken. Het Nibud pleit er zelfs voor om persoonlijke financiŽn op te nemen in het lespakket van scholen. ďDoor het beleid van marktwerking van de overheid moeten consumenten zelf meer keuzes maken en meer financiŽle zaken zelf regelen dan voorheen. Hierdoor is het meer dan ooit belangrijk dat jongeren goed worden voorbereid worden op een financieel zelfstandig bestaanĒ, aldus het Nibud.

Meer informatie
Het Nibud geeft het handzame boekje ĎFinanciŽle Opvoeding? Dat doe je zo!í uit. Het boekje is aan te vragen op www.nibud.nl

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Lenen eindelijk voordeliger
Kredieten oversluiten of niet?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet