Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

FinanciŽle zelfstandigheid

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 4 maart 2009
Zal ik vandaag eens proberen een column te schrijven die niet over de crisis gaat? Of is dat ondenkbaar in een week waarin de AEX weer eens een psychologische grens doorbreekt en er eigenlijk geen nieuwe ondergrens meer is? Waarin Dirk Scheringa zich openlijk aanbiedt als crisisminister en pleit voor nationalisatie van ING? Dat laatste kan ik me wel indenken, maar Scheringa met politieke verantwoordelijkheid hoop ik toch niet mee te maken.

Okay, geen verhaal over crisis. Wel over geld, je leest tenslotte de nieuwsbrief van Mister Money. Kun je tegenwoordig nog iets over geld schrijven zonder dat het over de crisis gaat? Natuurlijk wel!

Laten we het eens hebben over het verschil tussen mannen en vrouwen. Op het gebied van geld wel te verstaan. Ik las vanochtend dat vrouwen beter met geld kunnen omgaan dan mannen. Uit een onderzoek van Reuters is gebleken dat vrouwen zich minder snel in de schulden steken en harder streven naar financiŽle onafhankelijkheid dan mannen. Opvallend vond ik de stelling dat zes van de tien vrouwen zichzelf als financieel onafhankelijk beschouwt Ė terwijl 43% vindt dat mannen verantwoordelijk zijn voor de hypotheek of de huur.

Dit onderzoek gaat niet alleen over Nederland, dus de cijfers zeggen niet zoveel voor hier. Nog niet zolang geleden kwam de Emancipatiemonitor uit Ė waarin stond dat niet meer dan 42% van de Nederlandse vrouwen financieel zelfstandig is. Ik geloof best dat dit klopt. Er zijn tenslotte bijzonder veel vrouwen Ė inclusief ondergetekende Ė die parttime werken en daardoor met hun eigen salaris geen gezin zouden kunnen onderhouden.

Toch zegt dat niet alles over financiŽle onafhankelijkheid. Belangrijk is immers ook of je zelfstandig voor je gezin zou kķnnen zorgen als dat nodig zou zijn. Omdat je partner wegvalt door echtscheiding of overlijden. Of zijn baan verliest als gevolg van Ö*piep, daar zou ik niet over schrijven*Ö Dat is uiteindelijk je mate van financiŽle zelfstandigheid lijkt me. Maar dat is natuurlijk erg lastig te meten in een onderzoek. Want dan zouden de geÔnterviewde dames al moeten weten hoe de financiŽle vlag er in die situaties bij zou hangen. En dat is doorgaans niet het geval.

Misschien moet dat wel de definitie van financiŽle zelfstandigheid zijn: Ďde mate waarin je bekend bent met je financiŽle situatie en de gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen op die situatieí. Ik ben bang dat dan opeens een heel groot deel van Nederland aangemerkt kan worden als financieel ONzelfstandig. En jij?

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie Ė Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet