Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

FinanciŽn bij een relatiebreuk

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 20 mei 2009
Het is absoluut hot news: de breuk tussen Jan Smit en Yolanthe Cabau van Kasbergen. Het droompaar blijkt toch niet voor eeuwig bij elkaar te willen blijven en houdt het als stel voor gezien. Nog niet zo lang geleden hebben ze samen een kapitaal nieuw huis betrokken. Vaak levert zoín relatiebreuk een hoop financiŽle ellende op. Dat zal bij Jan en Yolanthe wel meevallen: het huis is van Jan en Yolanthe is financieel niet van hem afhankelijk. Ze verdient immers zelf een leuke boterham met al haar activiteiten.

In veel scheidingssituaties gaat het helemaal anders. Vooral als er kinderen zijn is het toch vaak zo dat ťťn van beide partners (doorgaans de vrouw) een lager of zelfs geen eigen inkomen heeft. Die is dan financieel behoorlijk afhankelijk van de ander. Uit elkaar gaan brengt veel emotionele ellende met zich mee Ė en zeker ook financiŽle rompslomp.

Een relatiebreuk betekent immers dat er twee woningen nodig zijn: de partners willen immers niet meer onder ťťn dak wonen. Als de gezamenlijke woning door ťťn van beide bekostigd kan worden zal de ander vaak vertrekken. Is dat huis een koopwoning, dan krijg je te maken met eventueel te verdelen overwaarde. De vertrekkende partner moet uitgekocht worden. Tegenwoordig is het echter niet ondenkbaar dat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning. Dan zou de vertrekkende partner een bedrag moeten betalen aan degene die in de woning achterblijft. Misschien kunnen beide partners de lasten van de woning niet opbrengen. Een koopwoning zal dan in de verkoop gezet worden. In de huidige woningmarkt is dat geen pretje: de vraag is maar hoe lang het duurt voordat er een koper gevonden is en wat die bereid is te betalen. Een verkoopsom die lager is dan het hypotheekbedrag zorgt voor een gezamenlijke restschuld die door de bank niet kwijtgescholden of opgesplitst wordt. Sterker nog, de bank kan de verkoop tegenhouden als ze vindt dat de opbrengst hoger zou moeten uitpakken.

Een stel dat kinderen heeft moet een oplossing vinden voor hun verzorging. Daarvoor zijn verschillende constructies mogelijk, de keuze is afhankelijk van de specifieke situatie. De ex-partners blijven samen verantwoordelijk voor hun kroost. Gevolg daarvan is dat de partner die de kinderen huisvest recht heeft op kinderalimentatie, dat is wettelijk zo bepaald. Partneralimentatie kan ook van toepassing zijn, afhankelijk van de financiŽle verhoudingen tussen de beide partners.

Naast de woning en alimentatie spelen er nog allerlei andere zaken bij een scheiding. De gezamenlijke eigendommen moeten verdeeld worden, dus ook de financiŽle tegoeden. Lopende schulden kunnen nog behoorlijke problemen opleveren. Vaak vindt er verevening van opgebouwd pensioen plaats. Ook aan de verzekeringen moet van alles veranderd worden. Vergeet daarbij niet de gevolgen van een onverhoopt overlijden van een alimentatiebetalende partner. Pak dit alles zorgvuldig aan, zodat je niet in een later stadium voor onplezierige verrassingen komt te staan.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet