Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Uitvaartverzekering: de fiscale behandeling

Auteur: Mister Money donderdag 10 januari 2013
De natura uitvaartverzekering (‘de kist’) en de uitvaartkostenverzekering (‘geld voor de kist’) worden fiscaal anders behandeld. Ook dienen bepaalde voorzorgsmaatregelen te worden genomen om bij de uitkering van een uitvaartkostenverzekering successiebelasting te voorkomen.

Situatie vóór 1 januari 2009
Bij een natura verzekering was de betaalde premie en koopsom in het jaar van betaling in bepaalde gevallen in aftrek te nemen van de fiscus als buitengewone last bij ziekte, dus nog vóór de verzekerde was overleden. Bij een uitvaartkostenverzekering waren de kosten ná het overlijden in aftrek te nemen. Deze regeling is per 1 januari 2009 afgeschaft.

Extra vrijstelling box 3
Een uitvaartkostenverzekering keert een bedrag uit bij het overlijden van een verzekerde. Met het vrijgekomen kapitaal dient in principe de uitvaart betaald te worden. Een uitvaartkostenverzekering kan derhalve een waarde hebben en zal bij je vermogen in box 3 moeten worden opgeteld. Boven de extra vrijstelling per verzekerde van 6.859 euro (2013) betaal je ongeveer 1,2% belasting per jaar.

Successiebelasting
Een uitvaartkostenverzekering keert een geldbedrag uit ná het overlijden. De uitkering valt dan ook in de erfenis. Bij een natura verzekering is dit niet het geval. Nabestaanden betalen over dat vermogen boven bepaalde vrijstellingen successiebelasting.

Om dit te vermijden is het zinvol om de risicopremie te laten betalen door degene die de eerste erfgenaam is, de premiebetaler. Op deze manier wordt er bij het overlijden van de verzekerde niets uit diens vermogen onttrokken. Het is bij overlijden dan min of meer je eigen geld dat vrijkomt en je bent dan geen successiebelasting verschuldigd.

Dit heet kruislings premie betalen of successiesplitsing. Let wel: dit dient aangetekend te worden op de polis, bij voorkeur ook daadwerkelijk betaald wordt door de premiebetaler en eventueel kan worden opgenomen in het samenlevingscontract.

Deze constructie heeft geen zin als je getrouwd bent en/of een geregistreerd partnerschap hebt in gemeenschap van goederen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
De uitvaartverzekering
Premie en éénmalige koopsom

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet