Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Fiscale consequenties bij oversluiten

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) dinsdag 1 december 2015
Niet alleen de hypotheekrente en de kosten zijn relevant bij een oversluiting. Ook moet de nodige aandacht worden geschonken aan de fiscale aspecten van een oversluiting. De rente en kosten zijn aftrekbaar voor zo ver deze betrekking hebben op de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Bij een oversluiting met een hoge en meegefinancierde boete, zijn niet alle kosten volledig aftrekbaar. Alleen de rente en kosten die samenhangen met de eigenwoningschuld zijn in aftrek te nemen.

Ter verduidelijking een kort voorbeeld:
Mister Money heeft vijf jaar geleden een huis gekocht met een totale hypotheek van 200.000 euro. De rente staat tien jaar vast. Mister Money betaalt een hoge rente en wil daarom zijn lening oversluiten. Hij moet 15.000 euro boeterente betalen aan zijn huidige geldverstrekker. Aan afsluitprovisie, taxatiekosten en notariskosten is hij nog eens 5.000 euro kwijt. Zijn totale nieuwe hypotheekschuld wordt zo 220.000 euro. Wat is nu aftrekbaar en wat niet, nu en in de toekomst?

Kosten
De boeterente heeft volledig betrekking op de eigenwoningschuld. Deze schuld staat namelijk in relatie tot de aankoop van de eigen woning destijds en kan dus eenmalig en volledig in aftrek worden genomen van het inkomen bij het invullen van het belastingformulier. Van de 5.000 euro aan overige kosten is niet alles in aftrek te nemen! Deze kosten hebben betrekking op de gehele nieuwe lening en daarvan is 20.000 euro niet gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Deze kosten zijn gebruikt om de oversluiting te bekostigen. De rente over de meegefinancierde kosten zelf mogen wel in aftrek worden genomen.

Rente
In de toekomst is over 15.000 euro (box 3) geen aftrek van rente mogelijk. De eigenwoningschuld blijft immers 205.000 euro (box 1). Deze kan alleen stijgen bij aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning en daar is hier geen sprake van. Fiscaal zijn er meer consequenties welke lang doorwerken en minder rooskleurig uitpakken, dan gedacht. Laat je door een deskundige hier goed over voorlichten. Bij een oversluiting kan het, indien mogelijk, verstandig zijn om de kosten uit eigen zak te betalen. Er wordt dan geen rente afgedragen, maar de kosten zijn toch geheel of gedeeltelijk aftrekbaar. 

Let op: Vanaf 2013 gelden er nieuwe regels voor de hypotheekrenteaftrek. Nieuwe hypotheken komen alleen nog voor deze regeling in aanmerking als ze annu´tair of lineair worden afgelost. Je mag je bestaande hypotheek ongeacht de vorm echter nog steeds oversluiten met behoud van hypotheekrenteaftrek. Verander je iets aan de hypotheek, bijvoorbeeld doordat je extra leent voor een verbouwing, dan dien je het nieuwe deel wel annu´tair of lineair af te lossen om de hypotheekrente hierover te mogen aftrekken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Redenen om over te sluiten?
Bij wie oversluiten?
Oversluiten ja of nee?
Wat zijn de kosten bij oversluiten?
Wat is oversluiten?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŰle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet