Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Fiscale eindejaarstips voor woningbezitters

Auteur: Mister Money Maandag 7 december 2009
Dit derde artikel over fiscale handigheden voor het einde van het jaar is bedoeld voor mensen met een eigen woning of mensen die van plan zijn om een woning te kopen. Ook voor hen geldt dat er een aantal mogelijkheden bestaan die ertoe kunnen leiden dat zij straks minder belasting hoeven af te dragen.

Het vooruit betalen van hypotheekrente kan gunstig uitpakken voor mensen met een eigen woning. Wel moet de kredietverstrekker ermee instemmen om de hypotheekrente vooraf te betalen. Maximaal mag voor een periode van zes maanden rente vooruit betaald worden. Deze vooruitbetaalde rente kan in 2009 in aftrek worden genomen bij de Belastingdienst. Vooral voor mensen die in het nieuwe jaar binnen een ander belastingtarief vallen, kan deze truc extra voordelig zijn. Een andere prettige bijkomstigheid hiervan is dat je tegelijkertijd het vermogen in box 3 verlaagt.

Als je van plan bent om voor het eerst een woning te kopen en je wilt Ďeigen geldí inleggen, probeer dan de aankoop voor het einde van het jaar te realiseren. Zo verklein je nog op de valreep het eigen vermogen in box 3. Dit kan later in het jaar, tijdens de aangifte over 2009 en 2010, een heleboel geld schelen. Natuurlijk moet je over je eigen woning ook belasting betalen in box 1, maar dat is voordeliger dan de belasting die in box 3 gerekend wordt.

Verder kan het verstandig zijn om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde van je kersverse eigen woning. Veel mensen denken dat slechts eenmaal per jaar een bezwaar kan worden ingediend, maar in de praktijk is dit niet zo. Wie een woning koopt, kan binnen zes weken na eerste aanslag sinds de aankoop officieel een bezwaarschrift indienen bij de betreffende gemeente. Bij de aankoop kun je de gemeente verzoeken/vragen om een dergelijke aanslag.

OZB-belasting en overdracht
Wie eigenaar is van een onroerende zaak, zoals bijvoorbeeld een eigen woning, dient onroerendezaakbelasting (OZB), te betalen. Hoeveel belasting er jaarlijks betaald moet worden, is van een aantal factoren afhankelijk. Nederlandse gemeenten mogen namelijk zelf het percentage bepalen. Daarnaast is de WOZ-waarde van de woning van belang. Huiseigenaren die op 1 januari officieel het pand in bezit krijgen, zijn verantwoordelijk voor het betalen van de OZB. Mocht de officiŽle sleuteloverdracht en de inschrijving bij het Kadaster later in januari of dat jaar plaatsvinden, dan moet de vorige eigenaar van het pand de OZB betalen, tenzij anders is afgesproken bij de notaris. Kopende en verkopende partijen hebben dus verschillende belangen bij een overdracht in het nieuwe of net nog in het oude jaar. Overigens wordt vaak de OZB-belasting bij een verkoop door de notaris verrekend tussen koper en verkoper.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet