Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Fiscale gevolgen oversluiten (Box 1)

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) dinsdag 2 januari 2018
In een aantal gevallen kan het gunstig zijn om je huidige hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Wie daartoe besluit, moet wel rekening houden met de bijbehorende kosten. Daarnaast komt ook de Belastingdienst met zijn regeltjes om de hoek kijken. In dit artikel lees je belangrijke informatie over het oversluiten van de hypotheek en box 1.

Vooral als de hypotheekrentes aan het dalen zijn, kan het oversluiten van de hypothecaire lening een aantrekkelijke optie zijn. De nieuwe hypothecaire lening sluit je af tegen een lager rentetarief. Over het algemeen valt een hypothecaire lening in box 1. Als de lening is afgesloten voor de aanschaf, onderhoud of verbetering van een eigen woning is dit het geval. Een andere naam voor deze hypotheekschuld is ook wel eigenwoning schuld. De rente die je betaalt over de nieuwe eigenwoning schuld mag je in box 1 in aftrek nemen. Dit hoeft overigens niet per se een hypothecaire lening te zijn, als er maar sprake is van een rentedragende lening. 

Let op: Voor hypotheken die vanaf 1 januari 2013 of later zijn afgesloten, geldt dat deze alleen aftrekbaar zijn in box 1 als de hypotheek binnen 30 jaar en en volgens een annuďtair of lineair schema worden afgelost.

Kosten
Het oversluiten van een hypotheek of lening is niet gratis. Zo moet je onder meer rekening houden met taxatiekosten, afsluitprovisie en notariskosten. Daarnaast kan ook een boeterente voor het vervroegd aflossen van de huidige lening worden doorberekend. Als er sprake is van een oversluiting met NHG, is er bereidstellingsprovisie verschuldigd. De rente is dan wel enkele tienden van procenten lager. De kosten zijn op deze manier snel terug verdiend.

Meefinancieren kosten
De bijkomende kosten die bij oversluiten horen, mag je bij de hypotheekverstrekker meefinancieren. Deze kosten zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar. Als de financieringskosten in de lening zijn meegefinancierd, mag je de rente hierover echter niet in aftrek nemen. Dit deel van de lening valt binnen box 3 van het belastingstelsel.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 3)
Oversluiten een aantrekkelijke optie?
Oversluiten, wat is dat nou precies
Hypotheek oversluiten in 2014
Hypotheek oversluiten 2013

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht