Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Fiscale gevolgen oversluiten (Box 3)

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) dinsdag 2 januari 2018
Na een speurtocht op het internet ontdek je dat een aantal kredietverstrekkers leningen aanbieden met een rente die (soms flink) lager is, dan de rente die jij over je lening betaalt. Natuurlijk wil jij ook een lagere rente en daarom besluit je de huidige lening te verruilen voor een nieuwe. Deze handeling wordt oversluiten genoemd. In dit artikel behandelen wij het oversluiten van een hypotheek aangaande een lening in box 3.

Als een (hypothecaire) lening niet in box 1 te plaatsen is, dan valt deze automatisch in box 3. De rente over een lening in box 1 is in aftrek te nemen, de verschuldigde rente over een box 3-lening is niet fiscaal aftrekbaar. Om deze kosten te verlagen, is het oversluiten van een hypothecaire lening dus een optie.

Een lening in box 3 wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de aankoop van een vakantiewoning, een nieuwe auto of voor het creëren van extra financiële ruimte. Ook kan (een deel van) deze (hypotheek)schuld door de bijleenregeling in box 3 terechtkomen. De waarde van bezittingen min schulden vormt de basis voor de belastingheffing in box 3. Hierbij zijn inkomsten en kosten niet van belang.

Aan het oversluiten van een lening zijn uiteraard wel kosten gebonden. Zo kun je onder andere te maken krijgen met taxatiekosten, afsluitprovisie en in aantal gevallen notariskosten. Verder kun je ook nog een boeterente voor je kiezen krijgen, om van je huidige lening af te komen. Indien de kosten van oversluiting door de lagere rente binnen een acceptabele tijd zijn terugverdiend, dan is een oversluiting te adviseren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 1)
Oversluiten een aantrekkelijke optie?
Oversluiten, wat is dat nou precies
Hypotheek oversluiten in 2014
Hypotheek oversluiten 2013

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht