Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Flexibele hypotheek kan veel voordeel opleveren

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) zondag 1 december 2013
Bij het afsluiten van een hypotheek kijken veel mensen naar cijfertjes. Het rentepercentage en de maandlast zijn de voornaamste aspecten waarop hypotheekaanbiedingen vergeleken worden. Logisch, want dat zijn getallen en die zijn gemakkelijk naast elkaar te leggen. Of toch niet? Het vergelijken van netto maandlasten van een hypotheek is alleen zuiver als alle uitgangspunten van de berekeningen gelijk zijn. WOZ waarde, hypotheekindeling, afdekking van risico’s: alles moet identiek zijn ingeregeld om goed te kunnen vergelijken.

En dan nog. Naast de harde cijfers zijn ook de hypotheekvoorwaarden van groot belang bij het kiezen van de juiste hypotheek. Bij die voorwaarden hebben we het meestal over de geldigheid van de offerte en de rentebepaling bij passeren. Over het maximaal boetevrij af te lossen deel en een eventuele boeteregeling bij tussentijds inlossen, tegenwoordig óók bij verkoop van de woning. Soms over wat er voor tarief gehanteerd wordt bij het opnieuw vastzetten van de rente. Zo zijn er erg veel hypotheekvoorwaarden waar grote verschillen zijn tussen verschillende geldverstrekkers.

Waar niet veel aandacht aan besteed wordt, is de flexibiliteit. Niemand weet hoe zijn leven er over vijf jaar uitziet, laat staan over twintig jaar. Bij wijzigingen in de persoonlijke situatie ervaar je pas hoe prettig het is als je een hypotheekverstrekker hebt waar flexibel meegedacht wordt. Waar dingen aangepast kunnen worden zonder heel veel rompslomp en discussie. Vanzelfsprekend binnen de verstrekkingsnormen van de betreffende bank.

In de praktijk is de ene bank zeer meedenkend en flexibel, en de andere heel star. Heb je een hypotheek bij die starre bank, dan kun je er vanuit gaan dat er weinig aan te passen valt. Waardoor je bij benodigde wijzigingen misschien wel niet meer terecht kunt bij die bank. Dan ben je verplicht om over te sluiten naar een ander, met alle gedoe en kosten van dien. Besteed daarom bij het kiezen van een hypotheek niet alleen aandacht aan die cijfertjes en voorwaarden. Probeer ook een beeld te krijgen van de flexibiliteit van de geldverstrekker. Dat kan in de toekomst veel voordeel opleveren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheekvoorwaarden: geldigheid offerte
Hypotheekvoorwaarden: rente bij passeren
Hypotheekvoorwaarden: boete bij aflossen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht