Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Flitslening via sms: handig, maar zťťr kostbaar

Auteur: Annette Zeelenberg vrijdag 11 juli 2008
Een mailtje of een sms-je sturen en binnen een kwartier krijg je een paar honderd euro op je rekening gestort. Deze snelle manier van geld lenen wordt sinds 2007 ook in Nederland aangeboden. Het lijkt handig, maar er is veel kritiek op deze zogenoemde flitsleningen. Onder meer vanwege de extreem hoge kosten.

Het Finse bedrijf Ferratum was vorig jaar augustus het eerste bedrijf dat de zogenaamde flitslening in Nederland aanbood. Het bedrijf verstrekt leningen van 100, 200, 300 of 400 euro met een looptijd van 15 of 30 dagen. Deze leenvorm lijkt in een behoefte te voorzien want inmiddels is Ferratum niet meer alleen. Ook websites als Cashbob, Voorschotje en Doemawat bieden nu snelle minileningen onder nagenoeg gelijke condities aan.

Simpele constructie
Het aanvragen van een flitslening is bepaald niet ingewikkeld. Voor de eerste lening is het een kwestie van de persoonlijke gegevens inclusief salarisstrook en bankafschrift doorgeven, waarna het bedrijf een controle uitvoert naar het betalingsverleden. Een BKR-toets komt hierbij niet aan te pas, wel wordt gekeken naar gegevens van incassobureaus en kredietinstellingen. Na akkoord van het bedrijf is de lening aan te vragen via sms of email en binnen 24 uur wordt het geld overgemaakt. Bij iedere volgende lening is het sturen van één sms of email voldoende om binnen een kwartier geld op de rekening te krijgen.

Extreem hoge kosten
Deze uiterst simpele constructie zou volgens de aanbieders vooral mensen aanspreken die plots een belangrijke uitgave moeten doen, maar daarvoor moeten wachten op hun salaris. In ruil voor dit snelle gemak moet echter wel flink betaald worden. Wie 100 euro leent betaalt bij de vier Nederlandse aanbieders 20 tot 25 euro aan zogenoemde behandelingskosten. Voor 400 euro wordt afhankelijk van de looptijd zelfs tussen de 60 en 120 euro aan kosten gevraagd.

Omgerekend naar rente komen deze kosten uit op ware woekerrentes tot wel 30 procent, veel meer dus dan de rentes van alle andere leenvormen. Zelfs de duurste manieren van lenen zoals roodstaan op de bankrekening en kopen op afbetaling ijn in dit geval voordeliger.

Bovendien moet de lening binnen een maand weer worden terugbetaald. Wie later betaalt wordt direct geconfronteerd met een boete van 5 tot 25 euro en voor iedere volgende herinnering wordt tot wel 17,50 euro gevraagd. Wel is er een beschermingsmechanisme ingebouwd; er kan per huishouden maar één flitslening tegelijk worden aangevraagd.

Kritiek
Vooral vanwege de hoge kosten is er al veel kritiek geuit op de flitsleningen. Het Nibud vindt bijvoorbeeld dat Nederlanders beschermd zouden moeten worden tegen dit soort woekerrentes en zou graag zien dat deze minileningen verboden worden. De Vereniging van Nederlandse Financieringsondernemingen (VNF) vindt dat ook aanbieders van flitsleningen zich moeten houden aan de maximale kredietrente van 18 procent. Zij hoeven dat nu niet omdat deze leningen een looptijd hebben van korter dan drie maanden, waardoor ze niet onder het toezicht van de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) vallen.

Mogelijk maatregelen
Deze bezwaren leven ook in de Tweede Kamer, onder meer PvdA en SP hebben al kritische vragen gesteld over de hoge tarieven van flitsleningen. Die zouden volgens de verschillende partijen namelijk overkreditering in de hand werken. Minister Bos van FinanciŽn onderzoekt nu of het mogelijk is om de maximale kredietrente van 18 procent ook voor leningen met een korte looptijd te laten gelden, zo laat een woordvoerder van het ministerie van FinanciŽn weten. De minster zal in september een voorstel naar de Tweede Kamer sturen. Maar of dit ertoe zal leiden dat de aanbieders van flitsleningen hun kosten moeten gaan verlagen, is volgens de woordvoerder nog allerminst zeker.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
FinanciŽle opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet