Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Fondsen buiten AFM toezicht melden dit ten onrechte niet

Auteur: Mister Money woensdag 25 juli 2012
Aanbieders van beleggingsproducten die door een vrijstelling niet onder toezicht van de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) vallen, laten dit niet voldoende duidelijk aan hun klanten weten. Uit een steekproef van de AFM blijkt dat veel aanbieders van deze producten niet aan de wettelijke eis voldoen om in hun reclame-uitingen en op hun website te melden dat ze niet onder toezicht staan.

De AFM heeft 31 aanbieders onderzocht die gebruik maken van de vrijstelling van AFM-toezicht. Slechts zes van deze aanbieders maken voldoende duidelijk dat ze niet onder toezicht staan. Hierdoor hebben beleggers onvoldoende inzicht in de partijen met wie ze zaken doen, vindt de toezichthouder.

Wettelijke vrijstellingsmelding

Tien aanbieders gebruiken de wettelijke vrijstellingsmelding in een verkeerd format of plaatsen deze niet in alle reclame-uitingen. De AFM heeft deze aanbieders verzocht de vrijstellingsvermelding correct te vermelden. Vijftien aanbieders waarschuwen zelfs op geen enkele wijze dat er geen AFM-toezicht van toepassing is.

De toezichthouder vindt het belangrijk dat aanbieders die buiten het AFM-toezicht vallen dit duidelijk melden, omdat beleggers dan extra alert moeten zijn. De aanbieders is dan namelijk niet getoetst op deskundigheid, betrouwbaarheid en een integere bedrijfsvoering.

Vrijstellingsgrens

Producten die niet onder AFM-toezicht vallen zijn producten waarvoor een minimale inleg van 100.000 euro wordt gevraagd. Deze vrijstellingsgrens heeft de AFM per 1 januari verhoogd van 50.000 euro naar 100.000 euro. Aanbieders van deze producten hoeven geen vergunning te hebben en geen goedgekeurd prospectus te publiceren

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet