Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Forse krimp hypotheekomzet

Auteur: Mister Money Woensdag 28 oktober 2009
Het afgelopen kwartaal is de hypotheekmarkt wederom fors gekrompen. De hypotheekomzet daalde met 34% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal woningverkopen daalde met 31%. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster en IG&H Consulting & Interim.

De totale hypotheekomzet bedroeg in het derde kwartaal van dit jaar 16,8 miljard euro. Een jaar eerder kwam het totaalbedrag nog uit op 25,6 miljard euro. Ondanks deze negatieve berichtgeving spreekt IG&H toch over ‘een lichte verbetering’. Zij zien dat de hypotheekproductie ten opzichte van het tweede kwartaal iets hoger ligt en dat de daling wat is afgevlakt.

Winnaars en verliezers
Op de hypotheekmarkt heeft de afgelopen periode een flinke verschuiving plaatsgevonden. De verschuiving is opmerkelijk te noemen omdat er de laatste jaren nauwelijks veranderingen waren. Het marktaandeel van leider Rabobank is nauwelijks gewijzigd. De bank heeft nog steeds zo’n 30% van de hypotheekmarkt in handen. Het aandeel van Aegon is de afgelopen periode verdubbeld, terwijl ABN Amro en Fortis juist flink hebben ingeleverd. Hun marktaandeel zou zijn gedaald als gevolg van een kapitaalschaarste. Alleen Florius, een dochteronderneming van ABN Amro, zit nog in de lift. Het verlies van Fortis wordt ook deels veroorzaakt door het terugvallen van de ASR funding.

Fortis Bank en ABN Amro hebben gezamenlijk een marktaandeel van circa 20 procent. ABN Amro sloot in het derde kwartaal 17% minder nieuwe hypotheken af. Fortis deed het met een verlies van 29% nog slechter op de hypotheekmarkt. “Als een bank liever geen hypotheken wil verstrekken dan verhoogt deze gewoon de rente een beetje”, aldus Matthijs Mons van IG&H in de Volkskrant. Een andere methode die banken toepassen om minder hypothecaire leningen te verstrekken is het strenger toepassen van de acceptatieregels.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet