Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Fortis is gered

Auteur: Mister Money Maandag 29 september 2008
Het heeft een heel weekend geduurd, maar gisteravond kwam eindelijk het nieuws officieel naar buiten: Fortis is gered. De Nederlandse overheid investeert 4 miljard euro in de bank. De Belgische overheid steekt 4,7 miljard euro in Fortis en Luxemburg investeert 2,5 miljard euro in het van origine Belgische bedrijf.

In ruil voor de kapitaalinjectie krijgen de Beneluxlanden samen 49 procent van de aandelen van de respectievelijk Fortis Bank Nederland Holding, Fortis BelgiŽ en Fortis Banque Luxembourg in handen. Daarnaast moet Fortis-voorzitter Maurice Lippens het veld ruimen.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat spaarders en beleggers weer vertrouwen krijgen in Fortis. De afgelopen dagen kelderde het aandeel Fortis op de Nederlandse beurs. Fortis verloor in Nederland bijna 20 procent van zijn beurswaarde. Ook op de Bel20 ging Fortis vorige week hard onderuit. Minister Bos van FinanciŽn liet in een reactie weten dat de positie van Fortis zeer kwetsbaar was."We hadden ook niet kunnen ingrijpen, maar de vraag was of Fortis dan de maandagochtend zou hebben overleefd."

ABN Amro
Fortis heeft zwaar te lijden onder de kredietcrisis. Ook de overname van ABN Amro kwam de bank duur te staan. Fortis betaalde 24 miljard euro voor ABN Amro. Fortis topman Filip Dierckx liet in een toelichting op het reddingsplan weten dat de integratie van ABN Amro voor Fortis nu Ďeen stap te verí is en dat de marktomstandigheden niet gunstig zijn. De topman ontkent dat Fortis gedwongen is om ABN Amro te verkopen. Hij stelt dat Fortis deze beslissing zelf heeft genomen.

Het is nog niet bekend wie ABN Amro gaat overnemen. De belangrijkste kandidaat lijkt ING te zijn. Volgens geruchten wil ING 10 miljard euro betalen voor ABN. ING heeft nog niet gereageerd op de geruchten. De Consumentenbond heeft laten weten dat zij hoopt dat Fortis aan een Nederlands concern wordt doorverkocht. In dat geval blijven de klanten onder het Nederlandse garantiestelsel vallen, dat spaartegoeden tot 38.000 euro garandeert.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet