Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

"Foute” investeringen door Nederlandse bedrijven

Auteur: Mister Money Maandag 11 juni 2007
Uit een onderzoek van het VARA televisieprogramma Zembla blijkt dat vier grote Nederlandse banken investeren in bedrijven geboycot worden door de Verenigde Naties. De bedrijven zouden zich schuldig maken aan het schenden van mensenrechten. De betreffende banken zijn ABN Amro, Rabobank, ING/Postbank en Fortis.

Er zou ondermeer geďnvesteerd worden in bedrijven die clusterbommen produceren en klimaatschadelijke bedrijven. In de uitzending kwam onder andere naar voren dat ABN Amro investeert in defensiebedrijven waarvan een gedeelte van wapens in Sudan terecht komen. Naar aanleiding van de uitzending hebben de SP en de Vereniging Milieudefensie besloten om hun huidige bank, ING/Postbank , te verlaten omdat deze in klimaatschadelijke bedrijven en in clusterbommen en landmijnen investeert.

In de televisie uitzending kwam ook aan het licht dat KWF Kankerbestrijding via beleggingsfondsen geld steekt in de vier grootste tabaksfabrikanten ter wereld. KWF Kankerbestrijding laat in een reactie op haar website weten hier direct een einde aan te maken. Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds belegt niet helemaal schoon. Het cultuurfonds belegt via Fortis in vervuilende kolenmijnen en oliewinning in de Amazone. Daarnaast kwam in de uitzending naar voren dat de Dierenbescherming via Fortis geld zou steken in bedrijven die dierenbestrijdingsmiddelen produceren. Inmiddels overweegt ook de dierenbescherming haar geld elders onder te brengen.

Eerder bracht Zembla al aan het licht dat pensioenfondsen onder andere geld belegden in bedrijven die clusterbommen produceerden. De pensioenfondsen pasten na de uitzending hun beleggingen aan.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet