Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ga eens wat doen aan je pensioen!

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 11 december 2008
Pensioen is de eeuwige ver-van-mijn-bed-show voor veel mensen, met name voor jongeren. Voordat je het weet ben je 40 en heb je er nog steeds geen aandacht aan besteed. Tegen de tijd dat je 50 wordt ga je er eens naar kijken. Constateer je dan een behoorlijk gat, dan is het eigenlijk al erg laat om daar nog iets aan te doen.

Het uitgangspunt dat het met je pensioen wel goed zal zitten is best gevaarlijk. Als dat niet zo is kun je immers op je oudedag in geldproblemen komen, terwijl je tijdens je werkzame leven mee dan genoeg te besteden had. Dat kun je voorkomen door tijdig wat energie te steken in het krijgen van inzicht in je financiŽle toekomst.

Misschien dat de financiŽle crisis voor jou een reden is om er eens naar te kijken? De grote pensioenfondsen blijken niet meer genoeg reserves te hebben om aan alle toekomstige verplichtingen te voldoen, zullen daarom de lopende pensioenbetalingen volgend jaar niet indexeren. Als het even tegenzit zullen ze de premies in 2009 om die reden zelfs omhoog moeten gooien. Houdt zoín periode van niet-indexeren een paar jaar aan, dan is de koopkracht van een pensioengerechtigde opeens behoorlijk achteruit gegaan. Dat wil je vast niet op je oudedag!

Neem daarom eens een pensioenvoornemen voor het nieuwe jaar. Maak een afspraak met een financieel adviseur, neem al je papieren mee en laat je voorrekenen hoe jouw financiŽn er later uit zullen zien. Is er een gat of ben je daar bang voor? Start dan met structureel sparen voor aanvulling, als je daar enigszins ruimte voor hebt in je maandbudget.

Hoe kun je dat het beste doen, sparen voor een pensioenaanvulling? De beste keuze is voor iedereen anders. Je kunt fiscaal ondersteund sparen met een lijfrentepolis of banksparen. Dan is de inleg nu fiscaal aftrekbaar, maar ben je wel gebonden aan allerlei fiscale regels. En de uitkeringen zijn te zijner tijd natuurlijk belast. Je kunt ook flexibeler sparen zonder fiscale ondersteuning. Of extra aandacht besteden aan de aflossing van je hypotheek. Want ook daar heb je na pensionering veel aan: met lagere woonlasten kun je uit de voeten met een lager inkomen.

Er zijn vele mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je het als oudere straks ook nog financieel leuk hebt. Daar moet je natuurlijk wel voor sparen en hoe eerder je daarmee begint, hoe minder je ervan zult merken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet