Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Gaan de spaarrentes weer omhoog?

Auteur: Miss Money woensdag 11 september 2013
De afgelopen weken hebben verschillende banken hun depositorentes verhoogd. In slechts twee weken tijd verhoogden ABN AMRO, ING, Anadolubank, Triodos Bank en NIBC Direct de rentes voor één of meer looptijden. Hiermee lijkt het tij van rentedalingen dat al jaren gaande is eindelijk gekeerd. Of is dit toch slechts een tijdelijk opleving?

Of de rentestijgingen een nieuwe stijgende lijn in de spaarmarkt inluiden is nog moeilijk te zeggen. We zien de laatste maanden de kapitaalmarktrentes, waarop banken hun depositorentes baseren, stijgen. Het is dus logisch dat banken deze lijn volgen.

Met kapitaalmarktrentes bedoel ik de rente voor staatsleningen met een looptijd van 5 en 10 jaar. Deze tarieven zijn de laatste maand met 0,3 procent gestegen. Dit komt mede doordat beleggers meer vertrouwen krijgen in het economisch herstel in Europa. Hierdoor neemt de vraag naar Nederlandse staatsobligaties, die veel beleggers als veilige haven zien, af. Zij durven immers ook weer in obligaties van andere landen te beleggen. Gevolg is dat de staat een hogere rente moet betalen om de obligaties die ze uitzet te verkopen.

Maar zoals wel vaker is bewezen, is beleggersvertrouwen vergankelijk. Mocht er de komende tijd opnieuw slecht nieuws naar buiten komen of tegenvallende cijfers over Zuid-Europa, dan kunnen de kapitaalmarktrentes zomaar weer gaan dalen.
Gelukkig is er ook nog een stabielere verklaring voor de renteverhogingen. Banken zijn voor een groot deel afhankelijk van spaargeld om hun hypotheekportefeuilles te kunnen financieren. Door de economische crisis en de wantrouwen tussen banken onderling is het steeds moeilijker geworden voor banken om geld aan te trekken van andere banken of van beleggers. Daardoor doen zij een groter beroep op de spaarder.

Gevolg hiervan is dat banken elkaar nauwgezet volgen in de renteontwikkeling. Centraal Beheer gaf vorige maand al aan de spaarrentes te verhogen om minder afhankelijk te zijn van de kapitaalmarkt voor de financiering van haar hypotheekportefeuille. En aangezien andere banken ook spaargeld nodig hebben, volgen zij deze trend. Zolang deze situatie blijft voortduren valt het te verwachten dat de Nederlandse spaarrentes, zeker in verhouding tot de ons omringende landen, hoog blijven.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
100.000 euro schenken
We moeten meer geld uitgeven


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet