Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Geen rek meer in pensioenpremie

Auteur: Mister Money Donderdag 28 januari 2010
Het Nederlandse pensioenstelsel moet drastisch op de schop. Dat concludeert de commissie-Goudswaard die in opdracht van minister Donner (Sociale Zaken) de toekomst van het stelsel onderzocht. Het huidige stelsel is volgens de commissie niet opgewassen tegen de gevolgen van de vergrijzing en financiële onzekerheden.

De huidige pensioenen worden onbetaalbaar. Er moeten nu keuzes gemaakt worden met het oog op de toekomst en hervorming is noodzakelijk. Wie denkt dat de problemen van pensioenfondsen voorbij zijn als de markt weer aantrekt, komt volgens minister Donner van Sociale Zaken bedrogen uit. De minister ziet na het verkrijgen van het rapport van de commissie-Goudswaard in dat het anders moet en ingrijpen noodzakelijk is.

Hervorming
De commissie-Goudswaard constateert in haar onderzoek dat er ‘geen rek meer in de premie zit’. De oplopende kosten zorgen ervoor dat ons pensioenstelsel kwetsbaar is geworden. Er zijn volgens de onderzoekers voldoende mogelijkheden om het pensioenstelsel wel toekomstbestendig te maken. Zo kunnen de sociale partners de pensioennorm van 70 procent van het laatstverdiende loon op 65-jarige leeftijd loslaten. Gebeurt dit niet, dan zal de premie de komende vijftien jaar met zo’n 30 procent stijgen. De commissie stelt verder voor dat de huidige Pensioenwet versoepeld kan worden. Zo kunnen de sociale partners de risico’s beter spreiden. Een andere mogelijkheid die in het rapport genoemd wordt, is dat de pensioentoezeggingen afhankelijk gemaakt worden van de algemeen stijgende levensverwachting.

Reacties
Over het algemeen is er positief gereageerd op de voorstellen van de commissie-Goudswaard. In een reactie op het rapport liet de minister weten dat hij zich niet herkent in het beeld dat de commissie zou zeggen dat het pensioenstelsel onbetaalbaar is. ”De commissie geeft duidelijk aan dat we een goed stelsel hebben dat robuuster is gebleken dan menige andere stelsels. Alleen: als we niets doen, hebben we een probleem.” Het pensioenfonds Zorg & Welzijn heeft inmiddels aangegeven maatregelen te zullen nemen om de pensioenvoorziening betaalbaar te houden. Directeur Peter Borgdorff liet weten dat grof onderhoud nodig is.

Het kabinet heeft zichzelf tot april gegeven om een reactie te geven op alle onderzoeksrapporten over het pensioenstelsel die Donner heeft laten uitvoeren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet