Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Zorgtoeslag aanvragen via Belastingdienst - Uitleg en tips

Auteur: Mister Money dinsdag 16 december 2014
Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid in de kosten van de zorgverzekering. De toeslag kun je aanvragen bij de Belastingdienst. In dit artikel lees je wie er recht hebben op zorgtoeslag en hoe en wanneer je deze kunt aanvragen.

Wie kan zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst?

Niet iedereen krijgt zorgtoeslag. Of en hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen, is onder meer afhankelijk van je inkomen en vermogen. In 2015 hanteert de Belastingdienst de volgende voorwaarden voor de zorgtoeslag:

 • Je moet 18 jaar of ouder zijn
 • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
 • Je inkomen is niet te hoog. Als alleenstaande mag je maximaal 26.316 euro per jaar verdienen. Voor fiscaal partners geldt een bovengrens van 32.655 euro per jaar.
 • Je hebt niet teveel vermogen. Je vermogen mag niet hoger zijn dan 103.423 euro zijn. Heb je een fiscaal partner? Dan mag jullie gezamenlijke vermogen niet hoger zijn dan 124.753 euro. De fiscus hanteert hiervoor als peildatum het vermogen op 1 januari 2015.

Bij de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen

Als je nog geen zorgtoeslag ontvangt en hier wel recht op denkt te hebben, kun je dit aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan online via Mijntoeslagen.nl. Je kunt ook bij de Belastingtelefoon (nummer 0800-0749) een aanvraagformulier bestellen. Nadat je de aanvraag hebt ingediend, zal de Belastingdienst bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag. 

Tip! Goedkoopste zorgverzekering 2016 kiezen: Behalve door zorgtoeslag aan te vragen kun je ook besparen op je zorgkosten door een goedkope ziektekostenverzekering af te sluiten. Zeker bij de basisverzekering, waarbij de dekking van alle verzekeraars vrijwel gelijk is, loont het om voor de goedkoopste te kiezen. In het overzicht premie ziektekostenverzekering op MisterMoney.nl zie je eenvoudig welke verzekeraar de goedkoopste natura-, restitutie- of combinatiepolis aanbiedt.

Hulp nodig bij zorgtoeslag aanvragen?

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van je zorgtoeslag? Er zijn verschillende partijen die je hierbij kunnen helpen, waaronder de site Leuker.nl.

Zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht

Heb je in 2014 geen zorgtoeslag ontvangen, maar heb je hier wel recht op gehad? Dan kun je de toeslag met terugwerkende kracht aanvragen. Dit kan nog tot 1 september 2015. 

In enkele gevallen kun je ook na deze datum nog zorgtoeslag over 2013 aanvragen. Dit is het geval als jij of je fiscaal partner van de Belastingdienst uitstel krijgen voor de aangifte inkomstenbelasting 2013 tot een datum later dan 1 september 2014. Je mag dan uiterlijk tot aan de uitsteldatum de zorgtoeslag voor 2013 aanvragen.

Tip! Als jij of je partner voor de belastingaangifte 2012 nog uitstel hebben gekregen tot een datum die nog niet voorbij is, dan kun je dus ook nog zorgtoeslag aanvragen voor 2012.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wisselen van zorgverzekeraar - Hoe werkt het?
Natura of restitutie? - Verschil natura- en restitutiepolis
Inhoud basispakket zorgverzekering - Wat wordt vergoed?
Basisverzekering en kinderen – Wat wordt vergoed?
Collectieve zorgverzekering in 10 vragen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet