Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Geen cent meer naar Griekenland?

Auteur: Miss Money woensdag 8 juni 2011
De Griekse schuldencrisis heeft de financiŽle markten de afgelopen weken flink bezig gehouden. Het land heeft nog steeds met een groot begrotingstekort te maken en moest opnieuw een beroep doen op financiŽle steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het Europese Noodfonds. Het IMF heeft inmiddels al toegezegd de Grieken opnieuw te gaan steun en ook Europa lijkt deze kant op te gaan.

Toch zijn de politieke meningen over de steun aan Griekenland behoorlijk verdeeld. Vooral Duitsland staat niet te springen om de Grieken opnieuw een Ďzak met geldí te geven. En ook in Nederland heeft deze steun aan Griekenland de politiek flink beziggehouden. Met name Geert Wilders sprak zich sterk uit tegen steun aan Griekenland. Het land lijkt immers nog steeds te kunnen voldoen aan de bezuinigingseisen die het IMF aan het land heeft gesteld bij de vorige steunronde. Uit een peiling van nieuwssite Nu.nl blijkt dat 64 procent van de 13.000 stemmers vindt dat er geen financiŽle steun meer aan de Grieken moet worden gegeven. De vraag is echter of dit wel zoín verstandig idee is.

De meeste economen zijn het erover eens dat het geen goed plan is om Griekenland helemaal geen steun meer te geven. Dit zou er immers toe kunnen leiden dat het land haar schulden niet meer kan terugbetalen. Omdat veel Europese banken Grieks schuldpapier bezitten, betekent dit dat deze banken een groot probleem krijgen als de schuld niet wordt terugbetaald. Ze krijgen dan met grote tekorten op de balans te maken die uiteindelijk zullen worden doorberekend aan de consument door bijvoorbeeld hogere rentes of administratieve kosten voor financiŽle producten.

Kortom, genoeg ingrediŽnten voor onrust onder beleggers op de financiŽle markten. Dit vertaalt zich in lage beurskoersen, maar ook in dalende rentes op de kapitaalmarkten. Juist op deze rentetarieven baseren banken hun rentetarieven voor leningen, hypotheken en spaarproducten. Voor de spaarder is dit niet zoín goed nieuws. De afgelopen maand werd de spaarrentestijging die begin dit jaar is ingezet alweer licht afgeremd. De spaarrente stijgt nog wel, maar minder hard dan de afgelopen maanden.

Voor mensen die op zoek zijn naar een hypotheek kan een lagere kapitaalmarktrente wel gunstig uitpakken. Als de hypotheekrentes dalen, wordt het hebben van een hypotheek immers goedkoper. Zou echter de financiŽle steun aan Griekenland worden stopgezet en het land haar schulden niet meer kunnen afbetalen, dan zullen banken de hypotheekrente naar verwachting weer flink opvoeren om de verliezen die ze hierdoor leiden terug te verdienen.

Het lijkt dan misschien niet eerlijk dat het braafste jongetje wordt gestraft voor het wanbeleid van een zwakkere Europese broeder, maar als de financiŽle steun wordt ingetrokken, wordt de consument misschien nog wel harder gestraft.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie Ė Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet